Delikatny mus jabłkowy

Delikatny mus jabłkowy
Źródło: GettyImages

Składniki

  • 1 kg Jabłko
  • 1 sztuka Anyż gwiazdkowaty
  • 1 opakowanie Cukier wanilinowy
  • 130 g Cukier
  • 2 łyżeczki Mielony cynamon
  • Sok z cytryny
  • Woda

Przygotowanie

  1. 1

    Umyte jabłka obierz ze skórki, wydrąż z nich gniazda nasienne i pokrój na mniejsze kawałki.

  2. 2

    Pokrojone owoce przełóż do garnka, dodaj anyż, zalej niewielką ilością wody i duś pod przykryciem, aż staną się miękkie. Następnie wyciągnij anyż i wymieszaj jabłka za pomocą blendera.

  3. 3

    Następnie dosłodź purée jabłkowe, dodaj mielony cynamon i sok z cytryny. Tak przygotowany mus można spożyć od razu — na gorąco, a także wykorzystać go później. Wystarczy, że mus jabłkowy przełożysz do małych, odparzonych wcześniej słoiczków.

  4. 4

    Delikatny mus jabłkowy to doskonały dodatek do jogurtu greckiego, naleśników czy pysznych gofrów.

    Zobacz także:

Smacznego

Oceń przepis
REKLAMA

Przeczytaj też