Delikatny mus jabłkowy
Jabłkowe purée to ciekawy sposób na wykorzystanie jabłek, który smakuje jednakowo dzieciom, jak i dorosłym.
Autor:
Smak.pl
Sosy i dipy
Łatwe dania
Dania do godziny
Główne składniki
Owoce
Dieta bez laktozy
Dla młodych mam
Przepisy dla dzieci
Rodzaje dań
Fit przekąski
Fit desery
Strefa Fit
Strefa Wege
Dania wegańskie
Dania wegetariánskie
REKLAMA
Składniki
- 1 kg Jabłko
- 1 sztuka Anyż gwiazdkowaty
- 1 opakowanie Cukier wanilinowy
- 130 g Cukier
- 2 łyżeczki Mielony cynamon
- Sok z cytryny
- Woda
Przygotowanie
- 1
Umyte jabłka obierz ze skórki, wydrąż z nich gniazda nasienne i pokrój na mniejsze kawałki.
- 2
Pokrojone owoce przełóż do garnka, dodaj anyż, zalej niewielką ilością wody i duś pod przykryciem, aż staną się miękkie. Następnie wyciągnij anyż i wymieszaj jabłka za pomocą blendera.
- 3
Następnie dosłodź purée jabłkowe, dodaj mielony cynamon i sok z cytryny. Tak przygotowany mus można spożyć od razu — na gorąco, a także wykorzystać go później. Wystarczy, że mus jabłkowy przełożysz do małych, odparzonych wcześniej słoiczków.
REKLAMA - 4
Delikatny mus jabłkowy to doskonały dodatek do jogurtu greckiego, naleśników czy pysznych gofrów.
Zobacz także:
REKLAMA