Domowe masło migdałowe
Pyszny migdałowy przysmak, który wykonasz samodzielnie — czy to nie brzmi cudownie? Już tylko kilka minut dzieli Cię od wymieszania idealnej konsystencji domowego masła migdałowego.
Składniki
- 500 g Migdały
Przygotowanie
- 1
Wysyp migdały na blachę do pieczenia i wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 st. C na ok. 10 minut.
- 2
Ostudź orzechy, przekładając je na talerz. Następnie przełóż je do robota kuchennego.
- 3
Rozdrobnij orzechy na proszek, przypominający orzechową mąkę. Następnie przetrzyj ścianki robota szpatułką i kontynuuj miksowanie.
REKLAMA - 4
Powtarzaj proces kilka razy, aż z migdałów zacznie uwalniać się olej, a mieszanina zamieni się w stosunkowo płynną pastę do smarowania (masło).
- 5
Pastę orzechową przełóż do czystego słoika, szczelnie go zamknij i przechowuj w lodówce.
- 6
Masło migdałowe doskonale nadaje się do owsianki, smoothie, wafli ryżowych, a także do zagęszczania sosów czy domowych wypieków.
Zobacz także: