Domowe masło migdałowe

Domowe masło migdałowe
Źródło: GettyImages

Składniki

  • 500 g Migdały

Przygotowanie

  1. 1

    Wysyp migdały na blachę do pieczenia i wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 st. C na ok. 10 minut.

  2. 2

    Ostudź orzechy, przekładając je na talerz. Następnie przełóż je do robota kuchennego.

  3. 3

    Rozdrobnij orzechy na proszek, przypominający orzechową mąkę. Następnie przetrzyj ścianki robota szpatułką i kontynuuj miksowanie.

  4. 4

    Powtarzaj proces kilka razy, aż z migdałów zacznie uwalniać się olej, a mieszanina zamieni się w stosunkowo płynną pastę do smarowania (masło).

  5. 5

    Pastę orzechową przełóż do czystego słoika, szczelnie go zamknij i przechowuj w lodówce.

  6. 6

    Masło migdałowe doskonale nadaje się do owsianki, smoothie, wafli ryżowych, a także do zagęszczania sosów czy domowych wypieków.

     

    Zobacz także:

Smacznego

Oceń przepis
REKLAMA

Przeczytaj też