Kanapka z kurczakiem i dżemem jabłkowo-porzeczkowym

Kanapka z kurczakiem i dżemem jabłkowo-porzeczkowym
Źródło: GettyImages

Składniki

  • 6 kromek Ciemny chleb
  • 2 Filet z kurczaka
  • 2 łyżki Oliwa z oliwek
  • 2 łyżki Majonez
  • 1 łyżeczka Musztarda francuska
  • 2 łyżki Dżem porzeczkowy
  • Sałata
  • 1 sztuka Jabłko
  • Sól
  • Pieprz czarny mielony
  • Tymianek suszony

Przygotowanie

  1. 1

    Delikatnie rozbij kawałki kurczaka, aby miały taką samą grubość i długość.

  2. 2

    Następnie lekko je posól, dopraw ulubionymi przyprawami i posyp pachnącym tymiankiem.

  3. 3

    Na grillu elektrycznym lub patelni grillowej smaż piersi z kurczaka z obu stron, przez ok. 10 minut — powinny być miękkie w środku.

  4. 4

    Kromki chleba włóż do tostera lub smaż na suchej patelni na złoty kolor.

  5. 5

    Sałatę porwij na liście. Następnie dokładnie je umyj i osusz.

  6. 6

    Jabłko pokrój w cienkie plasterki (nie obieraj skórki!).

  7. 7

    Wymieszaj majonez z pikantną musztardą.

  8. 8

    Kanapkę ułóż w następujący sposób: najpierw posmaruj kromkę chleba majonezem z musztardą, dodaj sałatkę, plastry grillowanego kurczaka, posmaruj dżemem, dodaj plastry jabłka i nakryj drugą kromką chleba. Procedurę powtarzaj, aż utworzysz podwójną kanapkę.

  9. 9

    Kanapkę możesz nakłuć patykiem, aby podczas serwowania prezentowała się jeszcze lepiej.

     

    Zobacz także:

Smacznego

Oceń przepis
REKLAMA

Przeczytaj też