Kanapka z kurczakiem i dżemem jabłkowo-porzeczkowym
Nietuzinkowe połączenie kurczaka, jabłka i dżemu w szybkiej, smacznej i naprawdę sycącej kanapce.
Składniki
- 6 kromek Ciemny chleb
- 2 Filet z kurczaka
- 2 łyżki Oliwa z oliwek
- 2 łyżki Majonez
- 1 łyżeczka Musztarda francuska
- 2 łyżki Dżem porzeczkowy
- Sałata
- 1 sztuka Jabłko
- Sól
- Pieprz czarny mielony
- Tymianek suszony
Przygotowanie
- 1
Delikatnie rozbij kawałki kurczaka, aby miały taką samą grubość i długość.
- 2
Następnie lekko je posól, dopraw ulubionymi przyprawami i posyp pachnącym tymiankiem.
- 3
Na grillu elektrycznym lub patelni grillowej smaż piersi z kurczaka z obu stron, przez ok. 10 minut — powinny być miękkie w środku.
REKLAMA - 4
Kromki chleba włóż do tostera lub smaż na suchej patelni na złoty kolor.
- 5
Sałatę porwij na liście. Następnie dokładnie je umyj i osusz.
- 6
Jabłko pokrój w cienkie plasterki (nie obieraj skórki!).
- 7
Wymieszaj majonez z pikantną musztardą.
- 8
Kanapkę ułóż w następujący sposób: najpierw posmaruj kromkę chleba majonezem z musztardą, dodaj sałatkę, plastry grillowanego kurczaka, posmaruj dżemem, dodaj plastry jabłka i nakryj drugą kromką chleba. Procedurę powtarzaj, aż utworzysz podwójną kanapkę.
- 9
Kanapkę możesz nakłuć patykiem, aby podczas serwowania prezentowała się jeszcze lepiej.
Zobacz także: