Guacamole — przepis na pastę z awokado

Przepis na guacamole
Źródło: GettyImages

Składniki

  • 3 sztuki Awokado
  • 2 ząbki Czosnek
  • 6 sztuk Pomidory koktajlowe
  • 0.5 Sztuka Cebula czerwona
  • 4 łyżki Oliwa z oliwek
  • 6 łyżek Sok z limonki
  • 1 garść Kolendra w całości
  • 0.5 Łyżeczka Sól
  • 1 szczypta Pieprz czarny mielony
  • 0.5 Sztuka Czerwona papryczka chilli

Przygotowanie

  1. 1

    Każde awokado przetnij na pół, pozbaw je pestki (nacinając ją lekko nożem) i wydrąż cały miąższ. Przełóż go do miski i rozdrobnij za pomocą widelca. Konsystencja pasty zależy od indywidualnych preferencji — guacamole może być jednolite, bądź składać się z większych kawałków awokado.

  2. 2

    Do pasty dołóż drobno posiekaną kolendrę oraz obrany i przeciśnięty przez praskę czosnek. Następnie do miąższu dodaj również 4 łyżki oliwy z oliwek.

  3. 3

    Do guacamole wyciśnij ok. 6 łyżek soku z limonki (możesz zastąpić ją cytryną). Sok z cytrusów sprawi, że miąższ pozostanie apetyczny i nie zacznie czernieć.

  4. 4

    Pora na przyprawy. Do guacamole dodawaj kolejno: pieprz mielony, sól oraz połowę pokrojonej papryczki chili. Jeśli nie przepadasz za pikantnym smakiem, przed dodaniem papryczki najlepiej jest spróbować, czy wcześniej dodany pieprz nie będzie już wystarczająco podbijał ostrości guacamole. Całość dokładnie wymieszaj.

  5. 5

    Czerwoną cebulę obierz i poszatkuj na drobne kawałki (możesz zastąpić ją zieloną cebulką). Pomidorki koktajlowe umyj i drobno pokrój. Pokrojone składniki dodaj do meksykańskiej pasty — najlepiej wyglądają położone na wierzchu guacamole. Dla spotęgowania wizualnych wrażeń możesz dodatkowo polać górę dipu odrobiną oliwy i posypać ulubionymi przyprawami.

     

    Zobacz także:

Smacznego

Oceń przepis
REKLAMA

Przeczytaj też