Pasta z zielonego groszku na kanapkę dla dziecka
Pasta z zielonego groszku na kanapkę to idealna propozycja smarowidła dla dzieci i dorosłych. Pasta z zielonego groszku jest prosta w przygotowaniu, a jej smak zachwyci nawet największego niejadka. Zobacz przepis na powalającą pastę z zielonego groszku.
Składniki
Pasta z zielonego groszku przepis
- 1 szklanki Mrożony groszek
- 0.5 Sztuka Cebula
- 1 ząbek Czosnek
- 1 łyżka Olej
- 2 łyżeczki Masło
- 1 łyżeczka Sok z cytryny
- 1 Szczypta Sól
- 1 Szczypta Pieprz
Przygotowanie
- 1
Cebulę obierz i posiekaj w drobną kostkę.
- 2
Na patelnie wlej olej, dodaj cebulę, sól, pieprz i podsmaż. Czosnek przeciśnij przez praskę i dodaj do cebuli pod koniec smażenia.
- 3
Dodaj groszek i wlej tyle wody, aby zakryła ½ składników. Przykryj i gotuj na małym ogniu przez 10 minut. Po tym czasie dodaj masło. Wymieszaj i duś do czasu, aż płyn wyparuje.
- 4
Całość zblenduj na jednolitą masę. Dodaj sok z cytryny, wymieszaj i wystudź.
- 5
Posmaruj ulubione pieczywo pastą.
Zobacz także:
- Smakowita pasta jajeczna z serem — ulubiony dodatek do Twoich kanapek
- Aromatyczna pasta z dyni — zasmakuje nawet przeciwnikom jedzenia warzyw
- Pasta z suszonych pomidorów
Jak wzbogacić smak pasty z zielonego groszku?
Pasta z zielonego groszku z powyższego przepisu to swego rodzaju baza, która idealnie sprawdza się jako smarowidło dla dzieci. Pastę z zielonego groszku można dopasować do własnych preferencji smakowych. Doskonałym dodatkiem będą płatki ostrej papryczki, awokado, pistacje oraz orzechy piniowe. Do zielonego smarowidła można dodać także świeżą bazylię lub miętę.
Jaki groszek dodać do pasty?
Przepisów na pastę z zielonego groszku jest wiele. Receptury różnią się dodatkami, sposobem oraz metodą przygotowania. Do pasty można użyć zarówno mrożonego, jak i świeżego groszku, część gospodyń używa groszku z puszki. Wybierając groszek z puszki, pamiętaj o tym, że smak pasty będzie inny niż przy użyciu świeżego lub mrożonego produktu.
Przechowywanie pasty z zielonego groszku
Pasta z zielonego groszku jest prosta w przygotowaniu, dlatego też najlepiej nie robić jej na zapas. Przygotowaną pastę należy przechowywać w lodówce w szczelnie zamkniętym naczyniu. Pastę z groszku z tego przepisu należy zjeść maksymalnie 2 dni po przygotowaniu.
Dlaczego warto jeść zielony groszek?
Groszek zielony to źródło witamin A, E, C i K oraz witamin z grupy B. W groszku zielonym znajdziemy żelazo, potas, fosfor i cynk. Zielony groszek to dobre źródło błonnika pokarmowego i białka. Biorąc pod uwagę skład groszku, spożycie go wzmacnia i osłania organizm przed infekcjami. Witamina C zawarta w warzywie korzystnie wpływa na naczynia krwionośne uszczelniając ścianki. Błonnik natomiast wspomaga układ trawienny, zapewnia uczucie sytości i usuwa zbędne produkty przemiany materii. Groszek zielony zawiera dużą ilość żelaza, dlatego też polecany jest anemikom.
Do czego dodać zielony groszek?
Zielony groszek ma szerokie zastosowanie w kulinariach. Można go użyć do przygotowania zupy kremu, pasty do pieczywa, składnika farszu na pierogi, tarty wytrawnej oraz słynnej sałatki jarzynowej i marchewki z groszkiem czy zimnych nóżek.