Wyrazisty omlet z pieczarkami dla dzieci

Omlet z pieczarkami
Źródło: GettyImages

Składniki

Składniki na omlet z pieczarkami

  • 2 sztuki Pieczarki
  • 2 sztuki Jajko
  • 0.5 Sztuka Cebula
  • 1 łyżka Masło
  • 1 Szczypta Sól

Przygotowanie

  1. 1

    Obieramy z łupin małą cebulę i kroimy ją na małą kostkę.

  2. 2

    Na patelni na małym ogniu rozpuszczamy masło i przesmażamy cebulę z dodatkiem odrobiny soli.

  3. 3

    Oczyszczamy i dokładnie myjemy pieczarki. W przepisie na omlet z pieczarkami możemy wykorzystać klasyczne białe grzyby lub pieczarki znacząco większe w odmianie portobello. Grzyby kroimy na średniej grubości plastry.

  4. 4

    Dodajemy pocięte pieczarki do cebuli i całość dusimy na patelni kilka minut.

  5. 5

    Do miski wbijamy jajka i rozbijamy je widelcem aż się dokładnie wymieszają białka z żółtkami. Do gotowej mieszaniny dodajemy szczyptę soli (pieprzu raczej dzieci nie lubią, bo daje za ostry smak).

  6. 6

    Białka wymieszane z żółtkami wlewamy na patelnię, na której są już pieczarki i cebulą.

  7. 7

    Smażymy około 3-4 minuty pod przykryciem na niezbyt dużym gazie. Omlet zetnie się, nie ma więc konieczności jego przekładania i smażenia na drugiej stronie. W przepisie na omlet z pieczarkami idealnym zwieńczeniem tego dania będzie dodanie posiekanego szczypiorku.

    Przeczytaj także:

Smacznego

Oceń przepis
REKLAMA

Przeczytaj też