Obłędnie pyszne gofry belgijskie dla dziecka, które zrobisz w 4 krokach

Gofry belgijskie dla dziecka
Źródło: GettyImages

Składniki

Gofry belgijskie dla dziecka

  • 1 łyżeczka Ekstrakt z wanilii
  • 230 g Masło
  • 1 szklanki Cukier perłowy
  • 2 szklanek Mąka pszenna
  • 0.33 Szklanka Mleko
  • 3 sztuki Jajko
  • 2 łyżeczki Suszone drożdże

Przygotowanie

  1. 1

    W rondelku umieść odmierzoną porcję masła i postaw naczynie na palniku o średniej mocy. Gdy się roztopi, ściągnij garnuszek z kuchenki i pozostaw do wystudzenia. 

  2. 2

    W misce umieść masło, mleko, ekstrakt z wanilii oraz jajka. Następnie dodaj przesianą przez sitko mąkę oraz suche drożdże. Składniki starannie wymieszaj za pomocą miksera lub łyżką stołową. Ciasto przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na co najmniej 60 minut.

  3. 3

    Po tym czasie do masy drożdżowej dodaj cukier perłowy i ponownie wymieszaj.

  4. 4

    Gofrownicę dobrze nagrzej, a następnie nabieraj łyżką stołową porcje gęstego ciasta i piecz je do chwili zarumienienia. Staraj się nie przesadzić z ilością masy, ponieważ może ona wykipieć z urządzenia. Gotowe gofry belgijskie dla dzieci powinny mieć złotobrązowy kolor. Należy jednak uważać, aby ich nie przypalić, ponieważ cukier perłowy bardzo szybko się karmelizuje. 

  5. 5

Smacznego

Oceń przepis
REKLAMA

Przeczytaj też