Makłowicz poleca: skrzydełka z grilla po libańsku to najlepszy smakołyk na lato

Skrzydełka z grilla po libańsku
Źródło: Shutterstock/Liliya Kandrashevich

Składniki

Skrzydełka z grilla po libańsku

  • 2 kg Skrzydełka z kurczaka
  • 1 łyżka Oliwa z oliwek
  • 1 łyżeczka Kminek mielony
  • 1 łyżeczka Słodka papryka czerwona
  • 3 ząbki Czosnek
  • 2 łyżki Pasta tahini
  • 1 sztuka Sok z cytryny
  • Sól

Przygotowanie

  1. 1

    Skrzydełka z kurczaka opłucz pod bieżącą wodą i oczyść.

  2. 2

    Obierz czosnek z łupin, a następnie przeciśnij przez praskę lub bardzo drobno posiekaj.

  3. 3

    Przygotuj marynatę do skrzydełek po libańsku. Do większego naczynia dodaj oliwę z oliwek oraz czosnek. Następnie wyciśnij sok z cytryny i dodaj ulubioną pastę sezamową. Teraz pora na przyprawy. Do miski wsyp mielony kmin, sól  i czerwoną paprykę mieloną. Całość starannie wymieszaj.

  4. 4

    Skrzydełka zanurz w przygotowanej marynacie tak, aby pokryła każdy fragment mięsa. W takiej postaci odstaw specjał na kilka, a najlepiej kilkanaście godzin, umieszczając w chłodnym miejscu. 

  5. 5

Smacznego

Oceń przepis
REKLAMA

Przeczytaj też