Szybkie ciasto z jabłkami — przepis na ekspresowy wypiek, bez konieczności brudzenia rąk

Szybkie ciasto z jabłkami
Źródło: GettyImages

Składniki

Szybkie ciasto z jabłkami

  • 5 sztuk Jajko
  • 1 szklanki Mąka pszenna
  • 1 łyżeczka Proszek do pieczenia
  • 1 opakowanie Cukier waniliowy
  • 150 g Cukier
  • 6 sztuk Jabłko
  • 1 łyżeczka Mielony cynamon
  • 1 łyżka Masło
  • 100 ml Olej roślinny

Przygotowanie

  1. 1

    Zacznij od obrania jabłek. Z owoców wykrój gniazda nasienne i ogonki, a następnie pokrój je w niewielką kostkę.

  2. 2

    Na patelni z głębokim dnem rozpuść masło. Gdy tłuszcz się roztopi, dodaj pokrojone wcześniej owoce i smaż przez chwilę, aż zmienią kolor. Po chwili jabłka oprósz mielonym cynamonem i kontynuuj smażenie, nie przestając mieszać zawartości patelni. 

  3. 3

    W międzyczasie przystąp do szykowania ciasta. Do oddzielnego naczynia dodaj suche składniki, tj. mąkę pszenną i proszek do pieczenia.

  4. 4

    W drugiej misce połącz jajka z cukrem waniliowym oraz cukrem białym. Podane składniki zmiksuj na puszystą masę. Po chwili dodaj również mieszankę mąki z proszkiem do pieczenia i wymieszaj całość, za pomocą łyżki stołowej. Możesz również skorzystać z miksera, ustawiając urządzenie na niskie obroty. Gdy produkty dobrze się połączą, do masy wlej również olej roślinny. 

  5. 5

    Rozgrzej piekarnik do temperatury 190 st. C i przygotuj okrągłą formę na ciasto, wykładając ją papierem do pieczenia. 

  6. 6

    Do masy na ciasto wrzuć podprażone jabłka. Całość wymieszaj, wykonując delikatne ruchy łyżką, a następnie przelew zawartość miski do okrągłej formy.

  7. 7

    Szybkie ciasto z jabłkami piecz przez 50 minut. Po upływie wskazanego czasu wyciągnij wypiek z kuchenki i odłóż, żeby przestygł.

     

    Zobacz także:

Smacznego

Oceń przepis
REKLAMA

Przeczytaj też