Szybkie ciasto z jabłkami — przepis na ekspresowy wypiek, bez konieczności brudzenia rąk
Szybkie ciasto z jabłkami to fenomenalny przepis, dzięki któremu przygotowanie deseru dla bliskich staje się możliwe nawet w bardzo zapracowany dzień. Wykonanie wypieku ogranicza się do kilku prostych kroków, którym podoła nawet laik. Już dziś skuś się na pyszne ciasto z jabłkami. Jego zapach przyciągnie do kuchni każdego domownika.
Składniki
Szybkie ciasto z jabłkami
- 5 sztuk Jajko
- 1 szklanki Mąka pszenna
- 1 łyżeczka Proszek do pieczenia
- 1 opakowanie Cukier waniliowy
- 150 g Cukier
- 6 sztuk Jabłko
- 1 łyżeczka Mielony cynamon
- 1 łyżka Masło
- 100 ml Olej roślinny
Przygotowanie
- 1
Zacznij od obrania jabłek. Z owoców wykrój gniazda nasienne i ogonki, a następnie pokrój je w niewielką kostkę.
- 2
Na patelni z głębokim dnem rozpuść masło. Gdy tłuszcz się roztopi, dodaj pokrojone wcześniej owoce i smaż przez chwilę, aż zmienią kolor. Po chwili jabłka oprósz mielonym cynamonem i kontynuuj smażenie, nie przestając mieszać zawartości patelni.
- 3
W międzyczasie przystąp do szykowania ciasta. Do oddzielnego naczynia dodaj suche składniki, tj. mąkę pszenną i proszek do pieczenia.
- 4
W drugiej misce połącz jajka z cukrem waniliowym oraz cukrem białym. Podane składniki zmiksuj na puszystą masę. Po chwili dodaj również mieszankę mąki z proszkiem do pieczenia i wymieszaj całość, za pomocą łyżki stołowej. Możesz również skorzystać z miksera, ustawiając urządzenie na niskie obroty. Gdy produkty dobrze się połączą, do masy wlej również olej roślinny.
- 5
Rozgrzej piekarnik do temperatury 190 st. C i przygotuj okrągłą formę na ciasto, wykładając ją papierem do pieczenia.
- 6
Do masy na ciasto wrzuć podprażone jabłka. Całość wymieszaj, wykonując delikatne ruchy łyżką, a następnie przelew zawartość miski do okrągłej formy.
- 7
Szybkie ciasto z jabłkami piecz przez 50 minut. Po upływie wskazanego czasu wyciągnij wypiek z kuchenki i odłóż, żeby przestygł.
Zobacz także:
Mimo swojej prostoty ekspresowe ciasto z jabłkami nadaje się na wiele rozmaitych okoliczności. Uświetni niejedno przyjęcie czy spontaniczne spotkanie przy kawie. Za smakołykiem przepadają nie tylko dorośli. Podane najmłodszym domownikom znika z talerza z prędkością światła. Polecamy przygotować je jako weekendowy deser, poczęstunek dla gości lub drugie śniadanie, które można zapakować na wynos i zjeść poza domem.
Smak ciasta z jabłkami przypadnie do gustu szczególnie osobom, które lubują się w wypiekach z owocami. Dodatek cynamonu sprawia, że łakoć nabiera wspaniałego aromatu. Jesteśmy przekonani, że raz przygotowany przepis z pewnością zagości w twoim menu i zacznie pojawiać się przy celebrowaniu wielu różnorodnych okazji.
Zobacz także: Błyskawiczna szarlotka z patelni, jakiej nie znasz. Pomysł na deser gotowy w 40 minut
Ciasto z jabłkami — dlaczego warto je wypróbować?
Domowe wypieki nie mają sobie równych. Każdy z nas mile wspomina ciasta, które wychodziły spod ręki babci czy mamy. Zapach świeżo upieczonego deseru, wypełniający każdy zakątek mieszkania w mgnieniu oka sprowadzi do kuchni wszystkich lokatorów. Jeśli szukasz prostego i nieskomplikowanego przepisu, który pozwoli na szybkie zrobienie dobrego placka, koniecznie wypróbuj proponowaną przez nas recepturę. Nie wymaga ona wyrabiania ciasta ani brudzenia rąk.
Jak zrobić szybkie ciasto z jabłkami? Ten przepis zawsze się udaje!
Aby delektować się słodkim wypiekiem z owocami, wystarczy podprażyć jabłka je na patelni z głębokim dnem, wraz z cukrem i mielonym cynamonem. Ta mieszanka odpowiada za wspaniały smak i aromat ciasta z jabłkami. Następnie należy przygotować ciasto, czyli połączyć masę jajeczną z suchymi składnikami (mąką oraz proszkiem do pieczenia). Do gotowej masy dodajemy podsmażone wcześniej jabłka, a następnie wkładamy ciasto do nagrzanego piekarnika. Po ok. 50 minutach deser jest gotowy! Można zajadać się nim, gdy tylko przestygnie.