Puszyste ciasto ze śliwkami, gotowe już po godzinie

Ciasto ze śliwkami
Źródło: GettyImages

Składniki

Ciasto ze śliwkami

  • 4 Jajko
  • 1 łyżeczka Proszek do pieczenia
  • 0.75 Szklanka Cukier puder
  • 1 szklanki Mąka pszenna
  • 750 g Śliwki węgierki

Kruszonka

  • 1 szklanki Mąka krupczatka
  • 125 g Masło
  • 0.5 Szklanka Cukier

Przygotowanie

  1. 1

    Nagrzej piekarnik do temperatury 180 st. C i przygotuj tortownicę o średnicy 26 cm, którą natłuść odrobiną masła.

  2. 2

    Za pomocą miksera utrzyj masło z cukrem pudrem, tak, aby uzyskać puszystą i gładką konsystencję. Powinno Ci to zająć ok.7 min. W trakcie ucierania do masy dodawaj stopniowo po jednym jajku. Ważne, żeby kolejne jajko wbić dopiero w momencie, kiedy poprzednie dobrze połączy się z resztą ubijanej masy.

  3. 3

    Mąkę pszenną przesiej razem z proszkiem do pieczenia do osobnej miski, a następnie zmniejsz obroty miksera i dodawaj po kilka łyżek mąki z proszkiem do masy. Ucieraj ciasto tylko do chwili połączenia się ze sobą wszystkich składników.

  4. 4

    Składniki na kruszonkę połącz ze sobą w oddzielnej misce. Umyj śliwki, wypestkuj je i podziel na mniejsze części.

  5. 5

    Gotowe ciasto wyłóż na do formy, na wierzchu ułóż śliwki węgierki, a następnie wszystko zasyp przygotowaną wcześniej kruszonką.

  6. 6

    Ciasto piecz przez ok. 1 godzinę. Gotowe ciasto ze śliwkami można polać lukrem, posypać cukrem pudrem lub pozostawić bez dodatków. Kiedy lekko ostygnie, pokrój je na kawałki i serwuj do ulubionej kawy, bądź podawaj w formie deseru, razem z porcją lodów waniliowych i bitą śmietaną.

    Może zainteresować Cię także przepis na ciasto drożdżowe ze śliwkami.

Smacznego

Oceń przepis
REKLAMA

Przeczytaj też