Lekka zupa kalafiorowa — metoda na szybki i smakowity posiłek wiosenny

Zupa kalafiorowa
Źródło: GettyImages

Składniki

Zupa kalafiorowa

  • 1.5 litr Bulion drobiowy
  • 0.5 kilogram Młode ziemniaki
  • 1 sztuka Cebula dymka
  • 1 główka Kalafior
  • 1 sztuka Marchew
  • 3 ząbki Czosnek
  • 1 łyżka Masło klarowane
  • 100 g Śmietana kwaśna
  • 1 szczypta Pieprz
  • 1 szczypta Kurkuma
  • 0.5 Łyżeczka Sól

Przygotowanie

  1. 1

    Główkę kalafiora pozbaw zielonych liści, odrywając je, po czym odetnij twardy głąb. Następnie umyj warzywo pod chłodną wodą, podziel je na małe różyczki i włóż do dużego garnka, w którym będzie gotować się zupa kalafiorowa.

  2. 2

    Marchew oraz ziemniaki starannie obierz i pokrój na mniejsze kawałki. W okresie wiosennym warto skorzystać z nowalijek — nada to zupie kalafiorowej doskonałego, lekkiego charakteru. Obierz czosnek i pokrój go w plasterki, a dymkę starannie posiekaj, najlepiej wraz ze szczypiorem. Pokrojone jarzyny umieść w garnku z kalafiorem, zalej 1,5 l bulionem drobiowym (zamiast niego można wykorzystać również bulion drobiowy bądź 2 do maksymalnie 2,5 l wody). Następnie dodaj pieprz, sól oraz szczyptę kurkumy, która ożywi kolor zupy i wzbogaci wywar o pozytywne działanie dla zdrowia. Całość gotuj, aż do zagotowania się zupy kalafiorowej, po czym zmniejsz płomień, przykryj garnek i gotuj jeszcze przez ok. 25 minut.

  3. 3

    Umyj koperek i drobno go posiekaj, następnie dodaj zioło do zupy kalafiorowej. Teraz dołóż masło klarowane, a tuż przed samym końcem gotowania — kwaśną śmietanę, wymieszaną z odrobiną bulionu i 2 łyżkami mąki pszennej. Całość starannie wymieszaj, a kiedy zupa kalafiora zacznie bulgotać, wyłącz palnik.

     

    Innym pomysłem na przygotowanie lekkiego, wiosennego obiadu jest przepis na botwinkę.

Smacznego

Oceń przepis

Przeczytaj też