Ciasto z dyni, którego smak Cię zachwyci

Ciasto z dyni
Źródło: GettyImages

Składniki

Ciasto z dyni

  • 225 g Mąka pszenna
  • 1 łyżeczka Soda oczyszczona
  • 1 łyżeczka Proszek do pieczenia
  • 200 g Masło
  • 3 Żółtko
  • 3 Białko jajka
  • 250 g Purée z dyni
  • 1 opakowanie Cukier wanilinowy
  • 1 szklanki Cukier
  • 1 sztuka Skórka z pomarańczy

Przygotowanie

  1. 1

    Rozgrzej piekarnik do temperatury 180 st. C i przygotuj płaską blaszkę, wykładając ją papierem do pieczenia.

  2. 2

    Przygotuj purée z dyni. W tym celu dynie (razem ze skórką) podziel na mniejsze części i ułóż je na przygotowanej wcześniej blaszce do pieczenia, kładąc je miąższem do góry. Kiedy piekarnik dobrze się nagrzeje, włóż do niego kawałki dyni i piecz przez 35 minut.

  3. 3

    Po wskazanym czasie dynia powinna stać się miękka, a miąższ powinien być łatwy do wydrążania łyżką. Kiedy dynia się ostudzi, przełóż miąższ do osobnego naczynia i zblenduj go na jednolitą konsystencję, przypominającą purée.

  4. 4

    W niewielkim garnka umieść masło podzielone na mniejsze porcje i rozpuść je, podgrzewając na małym płomieniu. Następnie do garnka dodaj obydwa rodzaju cukru i starannie wymieszaj.

  5. 5

    Przygotowane purée z dyni umieść w misce, razem ze skórką startą z pomarańczy. Następnie dodaj płynne masło wraz z cukrami i dokładnie wymieszaj wszystkie składniki. Połowę uzyskanej porcji umieść w szklane — przyda się do wykonania polewy na ciasto z dyni. Resztę masy dyniowej połącz z 3 żółtkami i starannie wymieszaj zawartość naczynia. 

  6. 6

    Do osobnej miski wbij białka i przygotuj z nich sztywną masę. W innym naczyniu połącz suche składniki (sodę oczyszczoną, mąkę pszenną i proszek do pieczenia), a po wymieszaniu, dodaj je do masy z purée z dyni i powoli wymieszaj, używając łyżki. Na koniec dodaj również ubite białka. 

  7. 7

    Przygotowane ciasto przełóż do tortownicy (o średnicy 24 cm), wyłożonej papierem do pieczenia i piecz ok. 45 minut, w temperaturze 180 st. C. Kiedy ciasto z dyni będzie gotowe, wyciągnij je z piekarnika i odłóż na bok, by ostygło. 

  8. 8

    Polecamy również przygotować polewę na ciasto z dyni. Wykorzystaj do niej odłożone wcześnie purée z dyni, łącząc je z 5 łyżkami cukru pudru. Po dokładnym wymieszaniu polewy pokryj nią wierzch przestudzonego ciasta z dyni.

    Jeśli jesteś fanem smaku tej rośliny, koniecznie wypróbuj przepis na placuszki dyniowe, które zasmakują całej rodzinie. 

Smacznego

Oceń przepis
REKLAMA

Przeczytaj też