Buraczki z chrzanem, idealne na Święta Wielkanocne. Gwarantujemy — lepszych nie jadłeś!

Buraczki z chrzanem
Źródło: GettyImages

Składniki

Buraczki z chrzanem

  • 2 łyżki Chrzan
  • 2 łyżki Sok z cytryny
  • 600 g Buraki
  • 1 łyżka Olej
  • Sól
  • Cukier

Przygotowanie

  1. 1

    Umyj buraki, włóż je do dużego garnka, zalej wodą i gotuj warzywa, aż staną się miękkie. Proces ten może potrwać od godziny do 80 minut.

  2. 2

    Kiedy buraki zmiękną, obierz je ze skórki. Warto zrobić to, zanim będą ciepłe — obieranie przebiega wtedy znacznie sprawniej.

  3. 3

    Następnie buraki zetrzyj na tarce. Alternatywnie można je również pokroić — w kostkę bądź plastry. 

  4. 4

    Dalej, do buraków dodaj chrzan, sok wyciśnięty z cytryny, olej oraz przyprawy — sól i cukier. Przyprawiając ćwikłę, polecamy sugerować się własnymi preferencjami smakowymi.

     

    Przed podaniem buraczki z chrzanem powinny być chłodzone w lodówce. Najlepiej pozostawić je w niej na kilka godzin.

     

    Zobacz także:

Smacznego

Oceń przepis
REKLAMA

Przeczytaj też