Sernik nowojorski – przepis na pyszne ciasto

Sernik newjorker
Źródło: GettyImages

Składniki

Składniki na spód

  • 50 g Masło
  • 300 g Herbatniki maślane

Składniki na masę serową

  • 1.25 Ser biały
  • 6 sztuk Jajko
  • 5 sztuk Żółtko
  • 250 g Cukier
  • 3 łyżeczki Ekstrakt waniliowy
  • 0.5 Sztuka Cytryna

Składniki na krem

  • 500 Śmietanka 18%
  • 50 g Cukier puder

Dodatkowe skladniki

  • 4 łyżki Kakao
  • 2 łyżki Cynamon

Przygotowanie

  1. 1

    Pierwszym etapem w przepisie na sernik nowojorski jest przygotowanie spodu. Kruszymy ciasteczka i łączymy z roztopionym masłem.

  2. 2

    Do okrągłej tortownicy z odpinanym dnem wkładamy papier, tak żeby był tylko na spodzie.

  3. 3

    Układamy równo na dnie masę ciasteczkową, wgniatając ją dokładnie. Tak przygotowaną formę wstawiamy do lodówki.

  4. 4

    Rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni C, na programie góra/dół. Na dolnej półce piekarnika stawiamy blachę do pieczenia wypełnioną w 2/3 gorącą wodą, a nad nią wsuwamy kratkę do pieczenia.

  5. 5

    Czas pochylić się nad masą serową. Do miski do miksowania wkładamy ser, jajka, żółtka, cukier, ekstrakt z wanilii i sok wyciśnięty z cytryny. Przez dwie minuty miksujemy wszystkie składniki aż otrzymamy jednolitą masę.

  6. 6

    Masę serową sernika nowojorskiego wlewamy na spód, całość wstawiamy do piekarnika i pieczemy 70 minut. Po tym czasie wyłączamy piekarnik i czekamy 10 minut, a potem uchylamy drzwiczki piekarnika i odczekujemy kolejne 10 minut. Stopniowo otwieramy piekarnik, aż uda się całkiem wystudzić sernik.

  7. 7

    Kolejną warstwę sernika nowojorskiego będzie stanowił krem. Znowu nastawiamy piekarnik na 180 stopni C, w czasie, kiedy się rozgrzewa ubijamy śmietanę z cukrem pudrem na gładki krem.

  8. 8

    Ubitą śmietanę wykładamy na sernik i pieczemy przez 10 minut, po czym wyjmujemy sernik i czekamy aż zupełnie się ostudzi. Dopiero kiedy będzie chłodny zdejmujemy delikatnie obręcz od tortownicy.

  9. 9

    Ostatni etap w przygotowaniu sernika nowojorskiego to wstawienie go na noc do lodówki. Przed podaniem sernik można posypać mieszanką kakao i cynamonu przesianymi przez sitko.

    Zobacz także:

Smacznego

Oceń przepis
REKLAMA

Przeczytaj też