Babcina kapusta zasmażana po śląsku

Kapusta zasmażana
Źródło: GettyImages

Składniki

  • 2 sztuki Młoda kapusta
  • 1 pęczek Natka pietruszki
  • 1 sztuka Cebula
  • 1.3 kostka Masło
  • 1 łyżeczka Sól
  • 2 szczypty Pieprz
  • 2 sztuki Liście laurowe
  • 3 ziarna Ziele angielskie
  • 1 łyżka Sok z cytryny
  • 1 łyżka Mąka pszenna
  • 1 szklanki Woda
  • 3 łyżki Olej
  • 100 g Cienkie kiełbaski

Przygotowanie

  1. 1

    Kapustę umyj w zimnej wodzie. Zdejmij zewnętrzne, zielone liście. Podziel kapustę na 4 ćwiartki i pokrój w drobne piórka. Głąba wyrzuć.

  2. 2

    Cebulę obierz i pokrój w drobną kostkę, a kiełbasę w plastry następnie podsmaż na maśle na złoty kolor. Cebulę i kapustę przełóż do rondla. Dodaj sól, pieprz, ziele angielskie, liścia laurowego i zalej zimną wodą. Duś mieszając od czasu do czasu przez około 10 minut.

  3. 3

    Koperek umyj w zimnej wodzie i pokrój na drobno. Dodaj do kapusty. Wymieszaj.

  4. 4

    Na patelni rozgrzej olej. Dodaj mąkę, wymieszaj i podsmaż przez około minutę. Przygotowaną mąkę wlej do kapusty i dobrze wymieszaj. Dopraw sokiem z cytryny.

Smacznego

Oceń przepis
REKLAMA

Przeczytaj też