Klasyczna sałatka z jajkiem — królowa przyjęć i spotkań z bliskimi

Sałatka z jajkiem
Źródło: GettyImages

Składniki

Sałatka z jajkiem

  • 50 g Kukurydza konserwowa
  • 70 g Rzodkiewka
  • 150 g Ser feta
  • 3 łyżki Majonez
  • 3 łyżki Jogurt naturalny
  • 170 g Ogórek
  • 4 sztuki Jajko
  • 2 łyżki Sok z cytryny
  • 50 g Roszponka
  • 0.5 Pęczek Szczypiorek
  • 1 szczypta Pieprz czarny mielony

Przygotowanie

  1. 1

    Jajka włóż do garnka napełnionego zimną wodą i podgrzewaj do momentu zagotowania. Gdy woda zacznie wrzeć, gotuj je przez 8 minut, a następnie ściągnij z palnika i zalej zimną wodą w celu ostudzenia. Po kilku minutach obierz jajka ze skorupki i przekrój je na połówki.

  2. 2

    Aby przygotować sos do sałatki z jajkiem, wymieszaj ze sobą w miseczce majonez, jogurt naturalny oraz sok z cytryny. Szczypiorek drobno posiekaj i również dodaj do pozostałych składników. Całość starannie wymieszaj i dopraw szczyptą czarnego pieprzu mielonego.

  3. 3

    Roszponkę opłucz i pozostaw do osuszenia.

  4. 4

    Rzodkiewki umyj i pokrój w cienkie plasterki.

  5. 5

    Ogórka obierz ze skóry i pokrój w plasterki.

  6. 6

    Ser feta pokrój w kostkę.

  7. 7

    Kukurydzę konserwową odsącz z zalewy, wysypując ją na durszlak.

  8. 8

    Na dnie półmiska z wysokimi rantami umieść roszponkę, następnie połóż plasterki ogórka i rzodkiewki oraz odsączoną na durszlaku kukurydzę konserwową. Na wierzch sałatki dodaj kawałki sera feta oraz połówki jajek. Całość polej przygotowanym wcześniej sosem majonezowo-jogurtowym.

     

    Zobacz także:

Smacznego

Oceń przepis
REKLAMA

Przeczytaj też