Klasyczna sałatka z jajkiem — królowa przyjęć i spotkań z bliskimi
Sałatka z jajkiem to pyszna i szybka w przygotowaniu przekąska. Jest niezwykle kolorowa, dzięki czemu pięknie prezentuje się na stole podczas różnego rodzaju przyjęć. Aby cieszyć się smakiem sałatki z jajkiem, potrzebnych jest tylko kilka ogólnodostępnych składników. Warto przygotować ten wyśmienity i pożywny posiłek, a z pewnością zagości na dłużej w kuchennym repertuarze
Składniki
Sałatka z jajkiem
- 50 g Kukurydza konserwowa
- 70 g Rzodkiewka
- 150 g Ser feta
- 3 łyżki Majonez
- 3 łyżki Jogurt naturalny
- 170 g Ogórek
- 4 sztuki Jajko
- 2 łyżki Sok z cytryny
- 50 g Roszponka
- 0.5 Pęczek Szczypiorek
- 1 szczypta Pieprz czarny mielony
Przygotowanie
- 1
Jajka włóż do garnka napełnionego zimną wodą i podgrzewaj do momentu zagotowania. Gdy woda zacznie wrzeć, gotuj je przez 8 minut, a następnie ściągnij z palnika i zalej zimną wodą w celu ostudzenia. Po kilku minutach obierz jajka ze skorupki i przekrój je na połówki.
- 2
Aby przygotować sos do sałatki z jajkiem, wymieszaj ze sobą w miseczce majonez, jogurt naturalny oraz sok z cytryny. Szczypiorek drobno posiekaj i również dodaj do pozostałych składników. Całość starannie wymieszaj i dopraw szczyptą czarnego pieprzu mielonego.
- 3
Roszponkę opłucz i pozostaw do osuszenia.
- 4
Rzodkiewki umyj i pokrój w cienkie plasterki.
- 5
Ogórka obierz ze skóry i pokrój w plasterki.
- 6
Ser feta pokrój w kostkę.
- 7
Kukurydzę konserwową odsącz z zalewy, wysypując ją na durszlak.
- 8
Na dnie półmiska z wysokimi rantami umieść roszponkę, następnie połóż plasterki ogórka i rzodkiewki oraz odsączoną na durszlaku kukurydzę konserwową. Na wierzch sałatki dodaj kawałki sera feta oraz połówki jajek. Całość polej przygotowanym wcześniej sosem majonezowo-jogurtowym.
Zobacz także:
Mimo że przepis na sałatkę z jajek kojarzony jest zazwyczaj ze świętami Wielkiej Nocy, warto sięgać po niego nie tylko wiosną. Świetnie sprawdza się na śniadania jak i kolacje, a połączenie jajek ugotowanych na twardo z sosem majonezowym to prawdziwa uczta dla podniebienia.
Sałatka z jajkiem to przepis idealny na spotkania w gronie najbliższych. Przyrządzenie tego smakołyku nie sprawia żadnej trudności, dzięki czemu nawet początkujący amatorzy gotowania z łatwością sobie z nim poradzą.
Z czym podawać sałatkę z jajkiem? Propozycje
Sałatka z jajkiem to idealny dodatek do śniadań jak i kolacji. Pasuje zarówno do porannych tostów, kanapek, jak i wytrawnych gofrów. Sałatkę z jajkiem można serwować ze świeżym pieczywem lub ciepłymi, chrupiącymi grzankami. Danie to warto ponadto podawać z ziołowymi paluchami chlebowymi lub włoską focaccią, przez co przekąska zyska nieco odmiennego charakteru. Jeżeli nie masz pomysłu na posiłek do pracy, zapakuj smakowitą sałatkę z jajkiem do lunchboxa i ciesz się zdrowym oraz sycącym posiłkiem także poza domem.
Zobacz także: Pyszna sałatka z wędzonym kurczakiem — w sam raz na lekki posiłek
Sałatka z jajkiem — jak urozmaicić klasyczny przepis na tę przekąskę?
Chociaż sałatka z jajkiem niektórym z nas kojarzy się z bardzo prostym i nierzadko przereklamowanym przepisem, tak naprawdę kryje w sobie wiele możliwości do modyfikacji podstawowej receptury. Podążając za opisanymi poniżej propozycjami i dodatkami, przekąska może zyskać całkiem nowego smaku.
Świetnym dodatkiem do sałatki z jajkiem jest dorzucenie porcji wędzonego łososia lub tuńczyka. Ryby doskonale komponują się z pozostałymi składnikami, a receptura przygotowana w takiej odsłonie może zastąpić nawet danie obiadowe. Osoby, które preferują smaki bardziej ostre i wyraziste, koniecznie powinny wypróbować sałatkę z jajkiem podaną z rukolą oraz oliwkami. Odrobina prażonych nasion słonecznika to również doskonały pomysł — przyjemnie chrupią pod zębami, a dodatkowo pozytywnie wpływają na wartość odżywczą posiłku.