Kajmakowe tiramisu – smaczna i szybka alternatywa tradycyjnego deseru
Kajmakowe tiramisu to propozycja dla wszystkich, którzy lubią smak kawy i kajmaku połączony z delikatnym kremem mascarpone. Kajmakowe tiramisu to alternatywa dla tradycyjnego kawowego tiramisu. Zobacz, jak zrobić tiramisu w domu.
Składniki
Kajmakowe tiramisu przepis
- 1 opakowanie Serek mascarpone
- 1 łyżka Cukier puder
- 0.5 Szklanka Kawa rozpuszczalna
- 4 łyżki Amaretto
- 1 puszka masa kajmakowa
- 100 ml Śmietana kremówka 36%
- 1 opakowanie Długie biszkopty
- 2 łyżeczki Kakao
Przygotowanie
- 1
Śmietankę ubij na sztywno, dodaj cukier puder i wymieszaj. Śmietankę porcjami wmieszaj w mascarpone.
- 2
Przygotuj szklankę kawy, dodaj amaretto, wymieszaj i wystudź.
- 3
Biszkopty podziel na mniejsze części i wyłóż dno słoików.
- 4
Łyżką polej biszkopty kawą, tak aby nasiąkły płynem.
- 5
Biszkopty zalej połową porcji kremu.
- 6
Masę kajmakową wymieszaj, rozłóż na krem mascarpone.
- 7
Wyłóż pozostały krem, wyrównaj powierzchnię deseru i udekoruj wierzch kakao.
Zobacz także:
Historia tiramisu, czyli słodkiego włoskiego deseru
Historia włoskiego deseru sięga XV wieku, kiedy to słynący z apetytu na słodkości władca Kosma z podróżował po kraju, żądając od lokalnych cukierników wyszukanych deserów, został poczęstowany ciasteczkami zatopionymi w mlecznym kremie. Deser był zmieniamy i dopiero w XX wieku przyjął formę znaną do dziś. O laur pierwszeństwa podania tiramisu we współczesnej formie walczą dwa włoskie regiony Wenecja Euganejska oraz Friuli-Wenecja Julijska. Do dziś trudno ustalić, który z nich pierwszy podał tak wyglądający deser. Tradycyjne tiramisu zrobione jest z podłużnych biszkoptów zamoczonych w mocnej kawie oraz delikatnego kremu robionego z tłustego serka i żółtek. Tradycyjne tiramisu posypane jest ciemnym kakao.
Rodzaje tiramisu
Przepisów na tiramisu jest tyle, co osób, które go robią. Dziś tiramisu robione jest w podłużnych formach, pucharkach, szklankach, a nawet słoikach. Nowoczesne deser tiramisu przybiera różne formy i ma różne smaki. Coraz częściej przygotowywana jest owocowa wersja deseru. W tej roli najczęściej występują świeże maliny, a kawę zastępuje sok z malin. Owocowe tiramisu to propozycja dla osób, które nie lubią smaku kawy. Eksperymentujemy także z kremem oraz z dodatkami. Kremy przygotowywane są z serka mascarpone i śmietany, czasami samej bitej śmietany. Do kremów dodawana jest roztopiona biała lub ciemna czekolada, kajmak, a nawet masło orzechowe. Podłużne biszkopty zastępowane są tymi okrągłymi. Część osób wymienia biszkopt na pokruszone herbatniki, ciastka owsiane lub orzechowe.
Jak przechowywać tiramisu?
Tiramisu należy przechowywać w lodówce, nie dłużej niż 2 dni od przygotowania, szczególnie gdy do masy zostały dodane żółtka. Jeśli nie serwujesz deseru tuż po przygotowaniu, nie posypuj go kakao – zrób to dopiero przed podaniem, w przeciwnym razie kakao namięknie i zrobi się półpłynne.