Schab w sosie własnym — najlepszy przepis na soczyste mięso

Schab w sosie
Źródło: GettyImages

Składniki

Schab w sosie

  • 2 łyżki Mąka pszenna
  • 500 ml Bulion
  • 1 sztuka Cebula
  • 600 g Schab bez kości
  • 3 łyżki Olej rzepakowy
  • 3 sztuki Ziele angielskie
  • 2 łyżki Masło
  • 1 łyżeczka Mielona papryka czerwona
  • 2 sztuki Liście laurowe
  • Sól
  • Pieprz czarny mielony

Przygotowanie

  1. 1

    Cebulę obierz z łupin i pokrój w niewielką kostkę. 

  2. 2

    Schab pokrój w plastry, a następnie za pomocą tłuczka każdy stek delikatnie rozbij.

  3. 3

    W garnku o dużej średnicy (najlepiej z grubym dnem) rozgrzej 1 łyżkę oleju rzepakowego, po czym dodaj posiekaną cebulę. Smaż ją do zeszklenia przez ok. 3 minuty, po czym dodaj pozostałe 2 łyżki oleju rzepakowego i plastry schabu.

  4. 4

    Obsmaż mięso z dwóch stron na rumiany kolor, a następnie dopraw schab solą i czarnym pieprzem mielonym. Wlej do garnka wrzący bulion oraz dodaj mieloną paprykę, liście laurowe i ziele angielskie. Duś schab w sosie przez ok. 80 minut. Po wskazanym czasie kawałki mięsa powinny być już miękkie.

  5. 5

    Na patelni rozgrzej masło, a gdy się rozpuści, dodaj mąkę pszenną i chwilę mieszaj. Przełóż zasmażkę do garnka z kawałkami mięsa i starannie wymieszaj. Po zagotowaniu schab w sosie własnym można nakładać na talerze. Ten mięsny specjał smakuje wyśmienicie podany z pieczonymi ziemniakami i burakami.

     

    Zobacz także: 

Smacznego

Oceń przepis
REKLAMA

Przeczytaj też