Schab w sosie własnym — najlepszy przepis na soczyste mięso
Schab w sosie własnym to najprostszy sposób na przygotowanie delikatnej sztuki mięsa. Przyrządzony zgodnie z poniższą recepturą jest kruchy i rozpływa się w ustach. Przepis na schab w sosie to prawdziwy klasyk, który następnie można dowolnie urozmaicać w zależności od osobistych preferencji kulinarnych. Mięsne kąski zanurzone w gęstej marynacie to przysmak, który zachwyca nie tylko smakiem, ale i niesamowitym aromatem, unoszącym się w całym domu.
Składniki
Schab w sosie
- 2 łyżki Mąka pszenna
- 500 ml Bulion
- 1 sztuka Cebula
- 600 g Schab bez kości
- 3 łyżki Olej rzepakowy
- 3 sztuki Ziele angielskie
- 2 łyżki Masło
- 1 łyżeczka Mielona papryka czerwona
- 2 sztuki Liście laurowe
- Sól
- Pieprz czarny mielony
Przygotowanie
- 1
Cebulę obierz z łupin i pokrój w niewielką kostkę.
- 2
Schab pokrój w plastry, a następnie za pomocą tłuczka każdy stek delikatnie rozbij.
- 3
W garnku o dużej średnicy (najlepiej z grubym dnem) rozgrzej 1 łyżkę oleju rzepakowego, po czym dodaj posiekaną cebulę. Smaż ją do zeszklenia przez ok. 3 minuty, po czym dodaj pozostałe 2 łyżki oleju rzepakowego i plastry schabu.
- 4
Obsmaż mięso z dwóch stron na rumiany kolor, a następnie dopraw schab solą i czarnym pieprzem mielonym. Wlej do garnka wrzący bulion oraz dodaj mieloną paprykę, liście laurowe i ziele angielskie. Duś schab w sosie przez ok. 80 minut. Po wskazanym czasie kawałki mięsa powinny być już miękkie.
- 5
Na patelni rozgrzej masło, a gdy się rozpuści, dodaj mąkę pszenną i chwilę mieszaj. Przełóż zasmażkę do garnka z kawałkami mięsa i starannie wymieszaj. Po zagotowaniu schab w sosie własnym można nakładać na talerze. Ten mięsny specjał smakuje wyśmienicie podany z pieczonymi ziemniakami i burakami.
Zobacz także:
Schab w sosie to znakomita alternatywa dla smażonych kotletów wieprzowych. Jest on znacznie mniej kaloryczny oraz bardziej odżywczy. Osoby, poszukujące przepisu na wieprzowinę, po którym nie będą zmagały się z uczuciem ciężkości, z pewnością będą zadowolone.
Z czym podawać schab w sosie własnym?
Przysmak ten można serwować w towarzystwie ziemniaków, klusek śląskich, a nawet kaszy. Nie można zapomnieć natomiast o dodatku warzywnym. Jarzyny obfitują bowiem w cenne dla organizmu witaminy oraz składniki mineralne, które są niezbędne dla zachowania zdrowia i dobrej kondycji.
Schab w sosie smakuje wyśmienicie podany z mizerią, surówką z białej kapusty, czy buraczkami. Nic nie stoi na przeszkodzie, by zajadać się daniem w towarzystwie innej sałatki, np. greckiej czy kultowej sałatki cezar. Specjał ten jest niezawodnym przepisem — sprawdzi się zarówno podczas uroczystego obiadu, jak i codziennej kolacji. Nasza niezawodna receptura na schab w sosie własnym z pewnością zawita na stałe w każdym domowym jadłospisie.
Zobacz także: Schab pieczony ze śliwką — przepis nie tylko od święta
Schab w sosie — jak przygotować danie?
Sekretem idealnie miękkich, mięsnych kąsków jest odpowiedni sposób przygotowania mięsa. Należy pamiętać, że schab w sosie własnym trzeba zalać gorącym bulionem. Wykorzystując zimny wywar, różnica temperatur może spowodować, że mięso stanie się gumowate oraz twarde. Ostrzegamy, że nie należy skracać czasu duszenia mięsa. Schab w sosie potrzebuje go, aby nabrać aromatu oraz zyskać delikatną strukturę. Istotne jest również odpowiednie doprawienie bulionu.
Można urozmaicić wywar, dodając świeży rozmaryn i tymianek. Dla podkręcenia smaku polecamy umieścić w garnku posiekane suszone pomidory. Schab w sosie wykonany zgodnie z opisanymi wskazówkami zawsze smakuje wyśmienicie i zachwyca nawet najbardziej wymagających smakoszy.