Super prosta surówka z białej kapusty i ogórka

Surówka z białej kapusty
Źródło: GettyImages

Składniki

  • 1 główka Młoda kapusta
  • 1 pęczek Koperek
  • 40 ml Oliwa z oliwek
  • 3 sztuki Ogórek zielony
  • 1 łyżka Sok z cytryny
  • 2 łyżeczki Cukier
  • 1 łyżeczka Pieprz czarny mielony
  • 1 łyżeczka Sól

Przygotowanie

  1. 1

    Białą kapustę drobno poszatkuj i umieść w większej misce. Następnie przygotuj resztę składników. Obierz zielone ogórki i pokrój je w plastry. Umyj koperek i drobno go posiekaj.

  2. 2

    Do miski z białą kapustą dodaj pokrojone ogórki oraz połowę posiekanego koperku. Następnie surówkę z białej kapusty dopraw do smaku, dodając sól oraz cukier. Całość starannie wymieszaj i odłóż na bok, przynajmniej na 60 minut.

  3. 3

    Po upływie godziny wyciśnij sok, który wydzielił się z kapusty. Następnie dodaj resztę posiekanego koperku, przypraw surówkę czarnym pieprzem mielonym, dodaj oliwę z oliwek, a całość skrop, wyciskając sok z cytryny.

  4. 4

    Surówkę z białej kapusty dokładnie wymieszaj i włóż do lodówki na ok. 30 minut. Lekka sałatka najlepiej smakuje, kiedy jest schłodzona, dlatego po przygotowaniu przechowuj ją w chłodzie. Podawaj jako dodatek do obiadu, grilla lub delektuj się smakiem surówki bez zbędnych dodatków.

     

    Wypróbuj także przepis na klasyczną surówkę z kapusty pekińskiej.

Smacznego

Oceń przepis
REKLAMA

Przeczytaj też