Super prosta surówka z białej kapusty i ogórka
Świeża, soczysta i pełna witamin surówka z białej kapusty i zielonego ogórka poleca się jako dodatek do obiadu, dań z grilla czy małe co nieco, które możesz przekąsić w ciągu dnia, bez wyrzutów sumienia. Jest ekspresowa w przygotowaniu, a jej smak z pewnością przypadnie do gustu wszystkim entuzjastom domowego jedzenia.
Składniki
- 1 główka Młoda kapusta
- 1 pęczek Koperek
- 40 ml Oliwa z oliwek
- 3 sztuki Ogórek zielony
- 1 łyżka Sok z cytryny
- 2 łyżeczki Cukier
- 1 łyżeczka Pieprz czarny mielony
- 1 łyżeczka Sól
Przygotowanie
- 1
Białą kapustę drobno poszatkuj i umieść w większej misce. Następnie przygotuj resztę składników. Obierz zielone ogórki i pokrój je w plastry. Umyj koperek i drobno go posiekaj.
- 2
Do miski z białą kapustą dodaj pokrojone ogórki oraz połowę posiekanego koperku. Następnie surówkę z białej kapusty dopraw do smaku, dodając sól oraz cukier. Całość starannie wymieszaj i odłóż na bok, przynajmniej na 60 minut.
- 3
Po upływie godziny wyciśnij sok, który wydzielił się z kapusty. Następnie dodaj resztę posiekanego koperku, przypraw surówkę czarnym pieprzem mielonym, dodaj oliwę z oliwek, a całość skrop, wyciskając sok z cytryny.
- 4
Surówkę z białej kapusty dokładnie wymieszaj i włóż do lodówki na ok. 30 minut. Lekka sałatka najlepiej smakuje, kiedy jest schłodzona, dlatego po przygotowaniu przechowuj ją w chłodzie. Podawaj jako dodatek do obiadu, grilla lub delektuj się smakiem surówki bez zbędnych dodatków.
Wypróbuj także przepis na klasyczną surówkę z kapusty pekińskiej.
Błyskawiczna surówka z białej kapusty to pomysł na smaczną i pełną cennych składników przekąskę, którą bez najmniejszego problemu można dopasować do obiadu, przepisów z grilla czy zajadać solo, jak oddzielny przysmak. Bogactwo witamin, pochodzących ze świeżych warzyw, wpłynie na dobre samopoczucie, a regularne spożywanie surówki może poprawić stan skóry i kondycję zdrowotną organizmu.
Z czym podawać surówkę z białej kapusty?
Świeża surówka z białej kapusty to pyszny dodatek do drugiego dania. Najlepiej jest przyrządzić ją z młodej kapusty (sezon trwa od maja do sierpnia) i połączyć z posiekanym szczypiorkiem. Takie zestawienie wraz z ogórkiem zielonym to gwarancja orzeźwienia i świeżości, która nada posiłkom nowego wymiaru kulinarnego.
Surówka z białej kapusty pasuje również do dań z grilla, dlatego warto mieć ją w zanadrzu podczas sezonu grillowego. Doskonale współgra ponadto z rybami — zarówno gotowanymi, pieczonymi, jak i smażonymi.
Komu zasmakuje surówka z białej kapusty?
Smak jak i składniki, z których przygotowuje się surówkę z białej kapusty, nadają się dla szerokiego grona smakoszy. Brak mięsa i produktów odzwierzęcych sprawia, że jest ona doskonała dla osób na diecie wegetariańskiej oraz wegańskiej. Dodatkowo surówka z białej kapusty i ogórka nie posiada glutenu. Jest więc odpowiednia dla osób zmagających się z nietolerancją tego białka pochodzenia roślinnego.
Wielu smak surówki z białej kapusty kojarzy się z domem rodzinnym i pyszną kuchnią babci. Jeśli cenisz sobie tradycyjne receptury i poszukujesz pomysłu na domową, zdrową surówkę, ten przepis jest właśnie dla Ciebie.
Surówka z białej kapusty jak w restauracji — jak ją przygotować?
Przygotowanie surówki z białej kapusty jest szybkie i proste. Przekąska składa się ze zdrowych składników, takich jak młoda kapusta biała, marchew, jabłko, koperek, odrobina oliwy z oliwek oraz przyprawy. Całość wystarczy drobno posiekać i połączyć w jednym naczyniu. Po schłodzeniu surówki w lodówce należy dodać ulubione przyprawy, dokładnie wymieszać zawartość miski, a po chwili surówka z białej kapusty będzie gotowa do spożycia.
Surówkę można również przygotować w nieco bardziej wyrazistej, ale i kalorycznej wersji. Do podstawowych składników należy wówczas dodać majonez (4-5 łyżek) i urozmaicić smak, dodając startą marchewką. Surówka z białej kapusty z majonezem bardzo często podawana jest w restauracjach, dlatego jeśli masz ochotę na sałatkę, przypominającą tę z ulubionego lokalu, dodatek majonezu może okazać się strzałem w dziesiątkę.