Sok z winogron dobry na pamięć, wzrok i nerki

Sok z winogron
Źródło: GettyImages

Składniki

Sok z winogron

  • 3 kg Winogrona ciemne
  • 0.5 kilogram Cukier
  • 2 sztuki Cytryna

Przygotowanie

  1. 1

    Winogrona umyj w zimnej wodzie, odcedź i oderwij kuleczki.

  2. 2

    Do garnka dodaj obrane owoce i cukier. Wlej szklankę wody i zacznij gotować.

  3. 3

    Gotuj owoce na małym ogniu przez 5 minut, ciągle mieszając tak, aby sok nie wykipiał.

  4. 4

    Przygotowany sok przestudź, wyciśnij przez gazę, dodaj sok z cytryn, a następnie przelej do wyparzonych wrzątkiem i suchych słoików lub małych butelek. 

  5. 5

    Do rondla z szerokim dnem włóż przygotowane słoiki (na dno garnka można włożyć bawełnianą, kuchenną szmatkę), zalej wodą do ¾ wysokości i gotuj na małym ogniu przez 7 minut.

  6. 6

    Po tym czasie wystaw słoiki na bawełnianą szmatkę, przykryj i wystudź. Sok przechowuj w ciemnym i chłodnym miejscu.

     

    Zobacz także:

Smacznego

Oceń przepis
REKLAMA

Przeczytaj też