Sok z winogron dobry na pamięć, wzrok i nerki
Sok z winogron to bomba witaminowa, którą warto mieć w swojej spiżarni. Pozytywny wpływ winogron na organizm człowieka znany jest już od starożytności. Te małe kuleczki potrafią zdziałać cuda. Zobacz, jak zrobić prozdrowotny sok z winogron.
Składniki
Sok z winogron
- 3 kg Winogrona ciemne
- 0.5 kilogram Cukier
- 2 sztuki Cytryna
Przygotowanie
- 1
Winogrona umyj w zimnej wodzie, odcedź i oderwij kuleczki.
- 2
Do garnka dodaj obrane owoce i cukier. Wlej szklankę wody i zacznij gotować.
- 3
Gotuj owoce na małym ogniu przez 5 minut, ciągle mieszając tak, aby sok nie wykipiał.
- 4
Przygotowany sok przestudź, wyciśnij przez gazę, dodaj sok z cytryn, a następnie przelej do wyparzonych wrzątkiem i suchych słoików lub małych butelek.
- 5
Do rondla z szerokim dnem włóż przygotowane słoiki (na dno garnka można włożyć bawełnianą, kuchenną szmatkę), zalej wodą do ¾ wysokości i gotuj na małym ogniu przez 7 minut.
- 6
Po tym czasie wystaw słoiki na bawełnianą szmatkę, przykryj i wystudź. Sok przechowuj w ciemnym i chłodnym miejscu.
Zobacz także:
Jakie winogrona do soku?
Sok z winogron można przygotować z każdego rodzaju winogron – jasnych, ciemnych i różowych. Nic nie stoi na przeszkodzie, aby pomieszać różne rodzaje winogron. Za najsmaczniejsze uważa się odmiany o dużych owocach mowa o: regina, nero, iza zaliwska, lilla, i arkadia. Coraz częściej zwracamy uwagę na odmiany bezpestkowe jak einset, himrod, canadice czy seedles. Doskonały sok zrobisz z odmiany ogólnoużytkowej, uprawianej w ogrodzie lub w przydomowej altanie. Winogrona te mają mniejsze owoce i bardzo intensywny, granatowo-czarny kolor. Owoce są bardzo soczyste, dlatego idealnie nadają się do produkcji domowych przetworów, w tym soków. Niezależnie od tego, po jaki rodzaj winogron sięgniesz pamiętaj, aby do soku trafiły dojrzałe i zdrowe owoce. Sok z winogron możesz zrobić bez użycia urządzeń (jak w przepisie poniżej), ale część gospodyń wykorzystuje do tego celu sokowirówki, blendery i wyciskarki oraz specjalne naczynie do produkcji soków.
Ile owoców na 1 litr soku?
Aby przygotować litr soku z ciemnych winogron, potrzebujesz około 1,5 kilograma owoców. Na ilość soku wpływa ogólna kondycja owoców oraz to, czy przed zbiorem panowała susza, czy był deszcz.
Dlaczego warto jeść winogrona?
Sok z winogron jest bogaty w minerały i witaminy. Owoce zawierają witaminę A, C i witaminy z grupy B. Winogrona są źródłem fosforu, potasu, magnezu, cynku, żelaza, boru, jodu oraz miedzi. W winogronach są także związki, które słyną ze zwalczania wolnych rodników – flawanoidy, które chronią organizm przed nowotworami. Winogrona pomagają zwalczyć stres, poprawiają wzrok, pamięć i opóźniają starzenie komórek. Wspierają prawidłowy metabolizm, obniżają ciśnienie krwi, przyspieszają prace jelit, wspierają nerki.
Czy każdy może pić sok z winogron?
Ze względu na to, że winogrona są bardzo słodkie (kiść dojrzałych owoców to odpowiednik pięciu kostek cukru) soku z winogron i winogron w ogóle, nie powinny jeść osoby bardzo otyłe i osoby cierpiące na cukrzycę.