Śledzie po kaszubsku, jakich nie znasz. Ten przepis Cię zaskoczy

Śledzie po kaszubsku
Źródło: GettyImages

Składniki

Śledzie po kaszubsku

  • 2 sztuki Cebula
  • 200 g Koncentrat pomidorowy
  • 2 łyżki Cukier
  • 3 sztuki Ogórki konserwowe
  • 1 łyżka Ocet jabłkowy
  • 0.5 Szklanka Olej rzepakowy
  • 4 sztuki Liście laurowe
  • 4 sztuki Ziele angielskie
  • 0.5 Szklanka Woda
  • 500 g Płat śledzia
  • Sól
  • Pieprz czarny mielony

Przygotowanie

  1. 1

    Śledzie opłucz w zimnej wodzie, a następnie starannie je osusz, używając do tego celu ręczników papierowych. Następnie pokrój filety na mniejsze paski o grubości ok. 2 cm. 

  2. 2

    Cebulę obierz z łupin i pokrój ją w piórka. Następnie na patelni rozgrzej łyżkę oleju rzepakowego, a gdy osiągnie pożądaną temperaturę, dodaj pokrojoną cebulę.

  3. 3

    Po ok. 4-5 minutach, gdy cebula się zeszkli, dodaj koncentrat pomidorowy, wodę, 0,5 szklanki oleju rzepakowego, ocet jabłkowy oraz cukier. Następnie dodaj ziarenka ziela angielskiego, liście laurowe i pokrojone w drobną kostkę ogórki. Całość smaż przez ok. 15 minut, regularnie mieszając. Po upływie kwadransa powstały sos dopraw do smaku solą oraz czarnym pieprzem mielonym.

  4. 4

    W szklanym półmisku układaj naprzemiennie kawałki śledzi oraz sos pomidorowy. Śledzie po kaszubsku smakują najlepiej dobę po przygotowaniu. Można je zajadać samodzielnie lub podawać ze świeżym pieczywem.

     

    Zobacz także: 

Smacznego

Oceń przepis
REKLAMA

Przeczytaj też