Bigos wegetariański – smaczna alternatywa dla tłustego, mięsnego bigosu

Bigos wegetariański
Źródło: GettyImages

Składniki

Bigos wegetariański przepis

  • 1 kg Kapusta kiszona
  • 400 g Suszone śliwki
  • 200 g Grzyby suszone
  • 2 sztuki Cebula
  • 3 sztuki Liście laurowe
  • 3 ziarna Ziele angielskie
  • 0.5 Łyżeczka Pieprz
  • 0.5 Łyżeczka Wędzona papryka
  • 1 łyżeczka Sól
  • 1 łyżka Olej roślinny

Przygotowanie

  1. 1

    Kiszoną kapustę wyciśnij, pokrój na mniejsze części. Zalej zimną wodą, dodaj łyżeczkę soli i gotuj przez 15 minut. Odstaw, odcedź.

  2. 2

    Grzyby zalej zimną wodą, dodaj pół łyżeczki soli i gotuj przez 15 minut.

  3. 3

    Cebulę obierz, pokrój w kostkę i zeszklij na oleju.

  4. 4

    Śliwki podziel na mniejsze części.

  5. 5

    Grzyby wraz z płynem, cebulę oraz śliwki dodaj do kapusty kiszonej.

  6. 6

    Dodaj przyprawy, ziele oraz liście i wstaw na ogień. Duś na małym ogniu co jakiś czas mieszając przez 40 minut.

     

    Zobacz także:

     

Smacznego

Oceń przepis
REKLAMA

Przeczytaj też