Bigos wegetariański – smaczna alternatywa dla tłustego, mięsnego bigosu
Wegetariański bigos to propozycja dla osób, które nie chcą lub nie mogą spożywać mięsa. Dodatek suszonych grzybów oraz śliwek sprawia, że potrawa jest aromatyczna i bogata w smaku. Zobacz jak zrobić bigos wegetariański z kiszonej kapusty.
Składniki
Bigos wegetariański przepis
- 1 kg Kapusta kiszona
- 400 g Suszone śliwki
- 200 g Grzyby suszone
- 2 sztuki Cebula
- 3 sztuki Liście laurowe
- 3 ziarna Ziele angielskie
- 0.5 Łyżeczka Pieprz
- 0.5 Łyżeczka Wędzona papryka
- 1 łyżeczka Sól
- 1 łyżka Olej roślinny
Przygotowanie
- 1
Kiszoną kapustę wyciśnij, pokrój na mniejsze części. Zalej zimną wodą, dodaj łyżeczkę soli i gotuj przez 15 minut. Odstaw, odcedź.
- 2
Grzyby zalej zimną wodą, dodaj pół łyżeczki soli i gotuj przez 15 minut.
- 3
Cebulę obierz, pokrój w kostkę i zeszklij na oleju.
- 4
Śliwki podziel na mniejsze części.
- 5
Grzyby wraz z płynem, cebulę oraz śliwki dodaj do kapusty kiszonej.
- 6
Dodaj przyprawy, ziele oraz liście i wstaw na ogień. Duś na małym ogniu co jakiś czas mieszając przez 40 minut.
Zobacz także:
- Klasyczna, wigilijna zupa grzybowa z suszonych grzybów
- Karp po żydowsku — przepis na słodkiego karpia na stół wigilijny
- Przepis na makówki śląskie
Jak zrobić wegetariański bigos?
Bigos wegetariański coraz częściej gości na naszych stołach. Nic dziwnego jest smaczny, aromatyczny i mniej kaloryczny od tradycyjnego, a w dodatku czas przygotowania jest o wiele krótszy od przygotowania standardowego bigosu. Bigos składa się z trzech podstawowych składników oraz przypraw, dlatego też chcąc uzyskać dobry efekt końcowy, musisz pamiętać o dodaniu dobrych składników. Kapusta kiszona musi być dobrej jakości, nieprzesolona, bez białego nalotu. Najlepiej, gdy możesz wybrać się na bazar i spróbować kapusty przed jej zakupem. Jeśli kapusta jest bardzo kwaśna, zalej ją zimną wodą, wymieszaj i odciśnij, a następnie podziel (gdy kapusta jest długa) i włóż do gotowania. Jeśli chodzi o suszone grzyby, to najlepiej, gdy możesz użyć mieszanki np. borowików oraz podgrzybków. Do bigosu dodaj śliwki sprawdzonej marki – nie dodawaj śliwek wędzonych, ponieważ zdominują smak potrawy. Od ilości grzybów i śliwek zależy ostateczny kolor i smak bigosu, dlatego też nie oszczędzaj na tych składnikach.
Jak przechowywać bigos?
Bigos wegetariański nadaje się do przechowywania w lodówce (maksymalnie 5 dni od przygotowania). Przed włożeniem bigosu do lodówki należy go wystudzić. Ze względu na specyficzny zapach potrawy najlepiej przechowywać ją w zamkniętym pojemniku. Bigos można mrozić oraz wekować, dzięki temu można go spożyć nawet dwa miesiące od przygotowania. Jak zawekować bigos? To proste! Ugotowany i ciepły bigos przełóż do czystych i suchych słoików. Dokładnie zakręć. Do szerokiego garnka lub rondla włóż bawełnianą kuchenną ściereczkę, następnie włóż słoiki z bigosem. Zalej słoiki letnią wodą do połowy ich wysokości. Wstaw na mały ogień i gotuj przez 10 minut. Po tym czasie wyjmij słoiki i połóż nakrętką do dołu. Poczekaj, aż bigos wystygnie. Przechowuj w chłodnym miejscu.