Chlebek czosnkowy z ziołami – aromatyczny przysmak doskonały na imprezę

Chlebek czosnkowy
Źródło: Getty Images

Składniki

Składniki na ciasto na chlebek czosnkowy

  • 300 ml Gorąca woda
  • 600 g Mąka pszenna
  • 1 łyżeczka Cukier
  • 40 g Świeże drożdże
  • 4 łyżki Olej roślinny
  • 2 łyżeczki Sól

Składniki na masło czosnkowe z ziołami

  • 150 g Masło
  • 1 łyżka Posiekana natka pietruszki
  • 1 łyżka Posiekana bazylia
  • 0.5 Łyżeczka Sól
  • 4 ząbki Czosnek
  • 1 szczypta Pieprz

Przygotowanie

  1. 1

    Zaczynamy od przygotowania ciasta drożdżowego na chlebek czosnkowy. Kruszymy drożdże, dodajemy do nich połowę objętości ciepłej wody oraz cukier. Mieszaninę ostawiamy na bok w ciepłe miejsce. Po około 15 minutach drożdże powinny zacząć się pienić.

  2. 2

    Bierzemy dużą miskę i przesiewamy do niej mąkę po czym dodajemy olej, sól i resztkę wody. Mieszamy dokładnie wszystkie składniki aż do ich całkowitego połączenia.

  3. 3

    Masę na chlebek czosnkowy przekładamy na blat lub na stolnicę i wyrabiamy z niej ciasto. Masa powinna wyjść gładka, ale równocześnie elastyczna i zwarta. Żeby ciasto zwiększyło objętość (dwukrotnie), odstawiamy je na około godzinę w ciepłe i suche miejsce.

  4. 4

    Przez czas, w którym wyrobione ciasto drożdżowe rośnie, zajmujemy się przygotowaniem masła czosnkowego z dodatkiem świeżych ziół. Czekamy, aż masło się ociepli i zmięknie. Mieszamy je i dodajemy posiekane na drobne kawałki zioła, sól, pieprz i ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę do wyciskania.

  5. 5

    Kiedy ciasto już wyrośnie, zagniatamy je, po czym rozwałkowujmy na prostokąt o grubości około pół centymetra. Rozwałkowane ciasto na chlebek czosnkowy smarujemy wyjętym wcześniej z lodówki masłem czosnkowym. Tak przygotowane ciasto tniemy na pasy o szerokości mniej więcej pięciu centymetrów.

  6. 6

    Piekarnik rozgrzewamy do 190 stopni Celsjusza w opcji góra-dół.

  7. 7

    Pocięte pasy składamy w rodzaj harmonijki i układamy je obok siebie w okrągłej formie (z góry wygląda to jak rodzaj bukietu).

  8. 8

     Formę z ciastem na chlebek czosnkowy wkładamy do piekarnika i pieczemy przez około 40-45 minut

  9. 9

    Po upieczeniu chlebek czosnkowy od razu podajemy – jeszcze ciepły. Możemy je serwować jako dodatek do mięs z grilla, sałatek, czy po prostu posmarowane masłem i jedzone jak kanapka.

    Przeczytaj także:

Smacznego

Oceń przepis
REKLAMA

Przeczytaj też