Chlebek czosnkowy z ziołami – aromatyczny przysmak doskonały na imprezę
Chlebek czosnkowy z ziołami to wspaniała alternatywa dla normalnego pieczywa. Zamiast bagietek, kromek chleba czy paluchów crostini można podać jeszcze ciepły i aromatyczny wypiek, który świetnie skomponuje się z sałatkami, wędliną i masłem czosnkowym.
Składniki
Składniki na ciasto na chlebek czosnkowy
- 300 ml Gorąca woda
- 600 g Mąka pszenna
- 1 łyżeczka Cukier
- 40 g Świeże drożdże
- 4 łyżki Olej roślinny
- 2 łyżeczki Sól
Składniki na masło czosnkowe z ziołami
- 150 g Masło
- 1 łyżka Posiekana natka pietruszki
- 1 łyżka Posiekana bazylia
- 0.5 Łyżeczka Sól
- 4 ząbki Czosnek
- 1 szczypta Pieprz
Przygotowanie
- 1
Zaczynamy od przygotowania ciasta drożdżowego na chlebek czosnkowy. Kruszymy drożdże, dodajemy do nich połowę objętości ciepłej wody oraz cukier. Mieszaninę ostawiamy na bok w ciepłe miejsce. Po około 15 minutach drożdże powinny zacząć się pienić.
- 2
Bierzemy dużą miskę i przesiewamy do niej mąkę po czym dodajemy olej, sól i resztkę wody. Mieszamy dokładnie wszystkie składniki aż do ich całkowitego połączenia.
- 3
Masę na chlebek czosnkowy przekładamy na blat lub na stolnicę i wyrabiamy z niej ciasto. Masa powinna wyjść gładka, ale równocześnie elastyczna i zwarta. Żeby ciasto zwiększyło objętość (dwukrotnie), odstawiamy je na około godzinę w ciepłe i suche miejsce.
- 4
Przez czas, w którym wyrobione ciasto drożdżowe rośnie, zajmujemy się przygotowaniem masła czosnkowego z dodatkiem świeżych ziół. Czekamy, aż masło się ociepli i zmięknie. Mieszamy je i dodajemy posiekane na drobne kawałki zioła, sól, pieprz i ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę do wyciskania.
- 5
Kiedy ciasto już wyrośnie, zagniatamy je, po czym rozwałkowujmy na prostokąt o grubości około pół centymetra. Rozwałkowane ciasto na chlebek czosnkowy smarujemy wyjętym wcześniej z lodówki masłem czosnkowym. Tak przygotowane ciasto tniemy na pasy o szerokości mniej więcej pięciu centymetrów.
- 6
Piekarnik rozgrzewamy do 190 stopni Celsjusza w opcji góra-dół.
- 7
Pocięte pasy składamy w rodzaj harmonijki i układamy je obok siebie w okrągłej formie (z góry wygląda to jak rodzaj bukietu).
- 8
Formę z ciastem na chlebek czosnkowy wkładamy do piekarnika i pieczemy przez około 40-45 minut
- 9
Po upieczeniu chlebek czosnkowy od razu podajemy – jeszcze ciepły. Możemy je serwować jako dodatek do mięs z grilla, sałatek, czy po prostu posmarowane masłem i jedzone jak kanapka.
Przeczytaj także:
Nie trzeba zbyt wielu umiejętności ani specjalnego talentu kulinarnego, żeby przygotować chlebek czosnkowy. Efekt wart jest wysiłku, bo pieczywo jest nie tylko aromatyczne, ale także wilgotne i miękkie.
Na jakie okazje robić przepis na chlebek czosnkowy?
Chlebek czosnkowy to dodatek bardzo uniwersalny. Przede wszystkim sprawdzi się we wszystkich sytuacjach, w których normalnie podalibyśmy pieczywo (np. do sałatki greckiej czy caprese): na imprezie, w czasie sylwestra, na święta. Ma on bardzo wyrazisty smak, dobry jest też jedzony solo z masłem. To doskonały pomysł na imprezy ze szwedzkim stołem, bo chlebek daje się łatwo rwać i nie potrzeba wcale noża do jego krojenia.
Chlebek czosnkowy warto upiec przy okazji grilla, ale także na piknik czy wycieczkę, w czasie której zaplanowane jest biwakowanie. Chlebek czosnkowy może stanowić wyjście na przykład do grzanek czosnkowych. W takim wypadku upieczone pieczywo należy pokroić na pajdy, położyć na nie starty ser żółty lub ser w grubszych plastrach i zapiec. Takie czosnkowe grzanki to pomysł na wykorzystanie chlebka czosnkowego, kiedy nie jest on już pierwszej świeżości. Takie zapiekanki na pewno będą smakowały w połowie imprezy, kiedy należy uzupełnić energię po wyczerpujących fizycznie tańcach.
Na co zwracać uwagę, robiąc chlebek czosnkowy?
Przede wszystkim nie przesadźcie z ilością czosnku. Nie każdemu smakuje bardzo doprawione pieczywo, bezpieczniej będzie, jeśli aromat czosnku nie będzie zbyt intensywny. Wyrazistości odejmiemy chlebkowi czosnkowemu jedząc go z sosem pomidorowym czy masłem bez żadnych dodatków.
Żeby chlebek czosnkowy był nie tylko dodatkiem, a pełnoprawną potrawą można go dodatkowo przygotować z zapieczonym z środku serem (żółtym lub mozzarellą) i szynką. Przy przygotowaniu ciasta dodajemy dwa dodatkowe kroki. Po posmarowaniu masłem z czosnkiem i ziołami, kładziemy na pocięte plastry ciasta szynkę gotowaną lub konserwową i żółty ser. Chlebek po zapieczeniu będzie się dodatkowo przyjemnie ciągnął.
Z chlebka czosnkowego, który nie zjadł się cały podczas imprezy, można następnego dnia zrobić tosty francuskie. Jak? Kroimy chlebek na kromki i moczymy w miseczce z roztrzepanym jajkiem z dodatkiem soli i pieprzu. Na patelni rozgrzewamy masło i smażymy tosty z dwóch stron do zarumienia. Jeśli mamy ochotę możemy na toście położyć plaster sera, zmniejszyć ogień i poczekać, aż się ser stopi.