Wypróbuj ten niesamowity przepis na smaczne wino z jabłek

Wino z jabłek
Źródło: GettyImages

Składniki

Wino z jabłek

  • 10 kg Jabłko
  • 2.5 litry Woda
  • 1 opakowanie Drożdże
  • Pożywka dla drożdży
  • 2 kg Cukier

Przygotowanie

  1. 1

    Jabłka dokładnie umyj, a następnie wykrój z nich pestki wraz z gniazdami nasiennymi.

  2. 2

    Wyciśnij z jabłek sok, za pomocą sokowirówki, maszynki do mielenia mięsa lub prasy do wyciskania owoców. Jeżeli sok z jabłek będzie bardzo mętny, należy pozostawić go na kilka godzin. Gdy sok oddzieli się od pozostałości miąższu, za pomocą wężyka zlej klarowny płyn do czystego, wyparzonego pojemnika fermentacyjnego.

  3. 3

    Do soku jabłkowego dodaj wcześniej przygotowaną matkę drożdżową.

  4. 4

    Wodę zagotuj, następnie przestudź i wymieszaj z cukrem. Tak przygotowany roztwór dodaj do soku z drożdżami.

  5. 5

    Pojemnik fermentacyjny pozostaw w zacienionym miejscu na 3 miesiące.

  6. 6

    Po wskazanym czasie za pomocą wężyka przelej gotowe wino jabłkowe do wyparzonych butelek i szczelnie zakorkuj. Wino jabłkowe przechowuj w ciemnym i chłodnym miejscu. 

     

    Zobacz także: 

Smacznego

Oceń przepis

Przeczytaj też