Znakomite ciasto z połówkami jabłek. Przepis babci

Ciasto z połówkami jabłek
Źródło: GettyImages

Składniki

Ciasto z połówkami jabłek

  • 4 łyżki Cukier
  • 250 g Masło
  • 6 sztuk Jabłko
  • 1 łyżeczka Proszek do pieczenia
  • 1 Jajko
  • 450 g Mąka pszenna
  • 2 łyżeczki Cukier wanilinowy
  • 100 g Jogurt grecki
  • Mielony cynamon

Przygotowanie

  1. 1

    Dno formy prostokątnej lub kwadratowej wyłóż papierem do pieczenia

  2. 2

    Aby przygotować kruche ciasto, wymieszaj ze sobą mąkę, cukier waniliowy, masło, jajka, jogurt, proszek do pieczenia oraz 2 łyżki cukru. Wszystkie składniki zagniataj ręcznie, do momentu otrzymania ciasta o jednolitej konsystencji. Aby nieco przyspieszyć proces, możesz użyć robota kuchennego z końcówką haka. Gotowe ciasto owiń folią spożywczą i schowaj do lodówki na ok. 1 godzinę.

  3. 3

    Po upływie godziny schłodzone ciasto podziel na 2 części. Zwróć jednak uwagę na to, by jedna z nich była nieco większa. 

  4. 4

    Mniejszą część ciasta rozwałkuj na blacie lub stolnicy podsypanej mąką pszenną, tak, aby otrzymać kształt o wielkości spodu formy, w której będzie pieczone ciasto z połówkami jabłek. Następnie przełóż je na wyłożoną papierem do pieczenia blaszkę.

  5. 5

    Jabłka umyj, osusz, obierz ze skórki, przekrój na połówki i wytnij z nich gniazda nasienne. Tak przygotowane składniki ułóż na spodzie ciasta, kierując owoce wypukłą stroną do góry. 

  6. 6

    Jabłka posyp 1 łyżką cukru, a następnie posyp delikatnie mielonym cynamonem.

  7. 7

    Drugą część ciasta rozwałkuj na blacie lub stolnicy, tak aby otrzymać kształt niewiele większy od spodu blaszki, po czym przełóż je na wierzch formy.

  8. 8

    Ciasto z połówkami jabłek piecz w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 st. C przez ok. 60 minut, obserwując stopień przypieczenia. Domowy wypiek smakuje wyśmienicie podany z lodami waniliowymi oraz bitą śmietaną. 

     

    Zobacz także:

Smacznego

Oceń przepis
REKLAMA

Przeczytaj też