Zapiekanka z dyni – idealna na obiad lub przekąskę
Zapiekanka z dyni to doskonałe danie sezonowe, do przygotowania w czasie, kiedy w sprzedaży jest najwięcej dobrej jakości dyń. To także świetne danie na chłodniejsze jesienne dni. Raz upieczona, zyskuje na smaku, aromacie i miękkości przy każdym odgrzaniu, kiedy składniki zdąża się porządnie „przegryźć”. Dodatkowe zalety zapiekanki z dyni to łatwość przygotowania tego posiłku oraz fakt, że jest to potrawa dość sycąca. Z jedne strony delikatna, z drogiej lekko słodka – jednym słowem pycha!
Składniki
Składniki na zapiekankę z dyni
- 700 g Dynia
- 1 sztuka Bataty
- 1 sztuka Cukinia
- 250 g Ziemniaki
- 3 sztuki Jajko
- 350 ml Śmietana
- 1 łyżka Mąka kukurydziana
- 1 szczypta Sól
- 1 szczypta Pieprz
- 1 szczypta Gałka muszkatołowa
- 3 gałązki Szałwia
- 100 g Masło
- 300 g Ser żółty - plastry
- 100 g Boczek
- 0.5 Pęczek Natka pietruszki
Przygotowanie
- 1
Obieramy ze skórki zarówno ziemniaki, jak i batata. Kroimy je w plastry i podgotowujemy przez 10 minut – najlepiej jeśli proces ten będzie przebiegał w garnku na parze lub parowarze.
- 2
Obieramy skórę z dyni, oczyszczamy ją z nasion i miękkiego miąższu. Kroimy na plastry zbliżone rozmiarem do tych, na które pokroiliśmy ziemniaki i batata.
- 3
Do miski wrzucamy jajka, wlewamy śmietanę, mąkę kukurydzianą, sól, pieprz, gałkę muszkatołową i szałwię, którą wcześnie posiekaliśmy na małe kawałki. Ta mieszanka będzie stanowiła sos do zalania zapiekanki, dzięki czemu wyjdzie ona nie tylko aromatyczna, ale także przyjemnie wilgotna.
- 4
Na dnie naczynia żaroodpornego nasmarowanego wcześniej masłem zaczynamy układanie warzyw – na przemian kładziemy poziom z ziemniaków, dyni, baratów. Między „piętra warzyw” kładziemy plastry z sera. Na samej górze układamy zaś plastry z boczku.
- 5
Tak przygotowaną konstrukcję zalewamy sosem z mieszanki śmietany, jajek i przypraw.
- 6
Wstawiamy zapiekankę do rozgrzanego do 180 stopni Celsjusza piekarnika i pieczemy przez około 40 minut – póki warzywa nie zmiękną. Żeby wierzchnia warstwa się za bardzo nie przypiekła, możemy ją zabezpieczyć folią aluminiową.
- 7
Kładziemy porcję na talerz i posypujemy posiekaną na drobne kawałki natką pietruszki.
- 8
Danie można serwować przez kolejne dni – jeść zarówno na gorąco jak i w temperaturze pokojowej na zasadzie sałatki. Żeby danie było jeszcze zdrowsze, można posypać je świeżymi ziołami – kolendrą, pietruszką czy koperkiem.
Przeczytaj także:
Jaką dynię wybrać do zapiekanki z dyni?
Doskonałą odmianą do zrobienia zapiekanki z dyni (ale także dżemu dyniowo-pomarańczowego, przepis, na którą znajdziecie TU) jest japońska dynia Hokkaido. Ma niezbyt duży rozmiar i lekko spłaszczony kształt. Dynię Hokkaido wyróżnia także jej bardzo intensywny, pomarańczowy kolor, złocisty miąższ i zwarta konsystencja warzywa. Ogromną zaletą dyni tej odmiany jest jej cienka skóra, która nie wymaga obierania – przed pokrojeniem wystarczy ją tylko dokładnie i uważnie wyszorować.
Na zapiekankę z dynia nadaje się również dynia piżmowa, której kształt przypomina ten charakterystyczny dla gruszki. Wyróżnikiem tej odmiany jest z kolei niewielka liczba pestek, słodkawy smak, który sprawia, że dynia ta jest dość uniwersalna oraz niewielki rozmiar warzywa.
Do zapiekanki dyniowej wykorzystać można także dynię kamo kamo pochodzącą z Nowej Zelandii. Zielono-pomarańczowa pręgowana i nakrapiana skóra, niewielki rozmiar ora lekko orzechowy smak to jej wyróżniki.
Bardzo polecana w przepisie na zapiekankę z dyni jest także odmiana dyni żołędziowej (Acorn Squash). Ma nieduży rozmiar, jest słodkawa i nadaje się doskonale do zapiekanek, ale także będzie idealna do dań faszerowanych.
Kiedy najlepiej robić zapiekankę z dyni?
Doskonałym pomysłem na budżetowe i ekologiczne gotowanie jest wykorzystywanie w kuchni warzyw i owoców sezonowych. Siłą rzeczy idealną porą na wyciągnięcie takiego przepisu będzie jesień i zima. Dynia jest bardzo zdrowa – ma wiele potasu, który korzystnie wpływa na działanie serca, a zawarty w niej beta-karoten chroni oczy i zapewnia zdrową i promienną cerę. Psychologowie zapewniają, że jedzenie dyni może korzystnie wpływać na nastrój.
Zapiekanka z dyni – zwłaszcza połączona z serem i innymi składnikami może być daniem ze zdrowej, zbilansowanej diety. Choć sama jest warzywem o niskiej zawartości kalorii, to w połączeniu z innymi dodatkami okaże się daniem wyjątkowo rozgrzewającym i sycącym.
Dynia nie ma bardzo silnego i dominującego smaku, daje się wiec łatwo łączyć w kompozycje z bardziej wyrazistymi produktami. Wyjątkowo dobrze smakuje w połączeniu z wyrazistymi w smaku serami – ementalerem, gruyerem czy serem raclette. Można z niej zrobić zarówno potrawy słodkie (babka dyniowa czy dżem dyniowo-pomarańczowy), jak i zupełnie wytrawne (zupy, dania faszerowane).