Sos z suszonych grzybów — przepis na rewelacyjny dodatek do obiadu

Sos z suszonych grzybów
Źródło: GettyImages

Składniki

Sos z suszonych grzybów

  • 1 sztuka Szalotka
  • 200 g Śmietana 18%
  • 20 g Grzyby suszone
  • 2 łyżki Olej rzepakowy
  • 500 ml Woda
  • 1 łyżeczka Mąka ziemniaczana
  • 0.5 Pęczek Posiekana natka pietruszki
  • Sól
  • Pieprz czarny mielony

Przygotowanie

  1. 1

    Grzyby opłucz, a następnie wrzuć do rondelka. Zalej je wodą i odstaw na 15 minut w celu namoczenia. Po tym czasie garnek postaw na palniku o średniej mocy i zagotuj. Utrzymuj wrzenie przez ok. 30 minut.

  2. 2

    Szalotkę obierz z łupin i pokrój w drobną kostkę.

  3. 3

    Na patelni rozgrzej olej rzepakowy, a gdy osiągnie pożądaną temperaturę, dodaj posiekaną cebulę i smaż przez ok. 3-4 minuty. Po tym czasie wrzuć na patelnię grzyby wraz z wodą, w której się gotowały i podgrzewaj przez ok. 5 minut. 

  4. 4

    Śmietanę wymieszaj z łyżeczką mąki ziemniaczanej i przełóż do większej miski.

  5. 5

    Do naczynia ze śmietaną wlej chochelkę gorącego sosu i zahartuj.  Tak przygotowaną śmietanę wlej do pozostałej ilości sosu z suszonych grzybów. 

  6. 6

    Sos z suszonych grzybów dopraw do smaku solą oraz czarnym pieprzem mielonym, dodaj posiekaną natkę pietruszki i ściągnij z palnika. 

     

    Zobacz także:

Smacznego

Oceń przepis

Przeczytaj też