Pieczarki faszerowane o niezapomnianym smaku

Pieczarki faszerowane
Źródło: GettyImages

Składniki

Składniki na pieczarki faszerowane

  • 500 g Pieczarki
  • 200 g udziec z indyka
  • 1 ząbek Czosnek
  • 1 sztuka Cebula
  • 2 łyżki Natka pietruszki
  • 1 łyżeczka Słodka papryka czerwona
  • 1 łyżka Sos sojowy
  • 2 łyżki Bułka tarta
  • 1 łyżka ostra papryka
  • 1 łyżka Oregano

Przygotowanie

  1. 1

    Rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni Celsjusza.

  2. 2

    Myjemy pieczarki, usuwamy z nich nóżki i łyżką wycinamy blaszki – tak, żeby w odwróconym kapeluszu można było umieścić jak najwięcej farszu.

  3. 3

    Nóżki i blaszki grzybów siekamy na drobne kawałki i wrzucamy na rozgrzaną patelnię. Następne wrzucamy na nią także posiekaną cebulę i dodajemy oliwę. Całość podsmażamy, żeby smaki przeszły sobą wzajemnie.

  4. 4

    Pieprzymy i solimy zawartość patelni, mieszając farsz drewnianą łopatką. Na koniec wrzucamy czosnek wyciśnięty na prasce i natkę pietruszki.

  5. 5

    W misce umieszczamy zmielone mięso i dodajemy do niego zawartość patelni, a także tartą bułkę i pozostałe przyprawy. Dokładnie łączymy składniki i mieszamy całość przez dłuższą chwilę.

  6. 6

    Kapelusze pieczarek kładziemy do dołu wypukłą częścią na blaszce i napełniamy wydrążone grzyby farszem. Pieczemy przez pół godziny, a na ostatnie 10 minut faszerowane pieczarki posypujemy dodatkowo żółtym serem, żeby się ładnie zapiekł, ale nie spalił.

  7. 7

    Wyjmujemy danie z piekarnika i posypujemy świeżą natką pietruszki. Jeśli wybierzemy mniejsze pieczarki, danie to sprawdzi się na przyjęciu jako przekąska do włożenia do buzi, bez konieczności jej krojenia.

    Przeczytaj także:

Smacznego

Oceń przepis
REKLAMA

Przeczytaj też