Polędwiczki w sosie grzybowym na Twój niedzielny obiad!

Polędwiczki w sosie grzybowym
Źródło: GettyImages

Składniki

Polędwiczki w sosie grzybowym

  • 20 ml Olej rzepakowy
  • 50 g Orzechy włoskie
  • 250 g Grzyby świeże
  • 400 g Polędwica wieprzowa
  • 3 łyżki Brandy
  • 0.5 Sztuka Cebula
  • 0.5 Szklanka Śmietanka 18%
  • 2 łyżki Posiekana natka pietruszki
  • 0.5 Szklanka Woda
  • 2 łyżki Sos sojowy
  • 0.5 Łyżeczka Słodka papryka czerwona
  • Sól
  • Pieprz czarny mielony

Przygotowanie

  1. 1

    Cebulę obierz z łupin, a następnie pokrój w drobną kostkę.

  2. 2

    Grzyby starannie umyj i pokrój w cienkie plastry.

  3. 3

    Polędwiczkę wieprzową oczyść z zewnętrznej błonki, następnie pokrój ją na plasterki o grubości ok. 3 cm. Każdy kawałek mięsa przekrój jeszcze na 2 części. Polędwiczkę przypraw do smaku solą oraz czarnym pieprzem mielonym, dodaj także słodką czerwoną paprykę i starannie wymieszaj przyprawy tak, aby pokryły mięso.

  4. 4

    Na patelni rozgrzej 10 ml oleju rzepakowego i podsmaż orzechy włoskie, a gdy się delikatnie zarumienią, przełóż je do miseczki

  5. 5

    Na tę samą, nagrzaną patelnię dodaj ponownie 10 ml oleju rzepakowego i pokrojoną wcześniej cebulę. Smaż ją przez ok. 3-4 minuty do momentu zeszklenia.

  6. 6

    Następnie dodaj na patelnię kawałki polędwiczki wieprzowej i smaż ją przez ok. 5 minut.

  7. 7

    Gdy mięso będzie apetycznie obsmażone z każdej strony, dodaj do niego kawałki grzybów. Smaż je przez ok. 3 minuty, do chwili, w której grzyby staną się miękkie.

  8. 8

    Wlej na patelnię brandy i odparuj alkohol. Następnie dodaj 0,5 szklanki ciepłej wody, 2 łyżki sosu sojowego, podprażone orzechy włoskie i śmietankę. Polędwiczki w sosie grzybowym gotuj przez ok. 2 minuty, a następnie ściągnij je z palnika.

  9. 9

    Gotowe polędwiczki w sosie grzybowym podawaj posypane posiekaną natką pietruszki. Polędwiczki w sosie grzybowym smakują fantastycznie podane z purée ziemniaczanym, kaszą jęczmienną lub gryczaną. Warto także dodać porcję warzyw, doskonale komponować się będą buraki, mizeria, czy fasolka szparagowa.

     

    Zobacz także: 

Smacznego

Oceń przepis
REKLAMA

Przeczytaj też