Polędwiczki w sosie grzybowym na Twój niedzielny obiad!
Polędwiczki w sosie grzybowym to fantastyczny przepis na uroczysty obiad, wspólną kolację w gronie najbliższych oraz mniej, a nawet te bardziej oficjalne przyjęcia. Receptura jest niezwykle prosta w przygotowaniu i można ją serwować z ulubionymi dodatkami. Polędwiczki w sosie grzybowym wyróżnia niezwykle kremowy sos, a dodatek orzechów włoskich sprawia, że danie smakuje oraz wygląda wyjątkowo ekskluzywnie. Koniecznie wypróbuj ten smakowity przepis i zaserwuj swoim najbliższym danie, niczym z najlepszej restauracji.
Składniki
Polędwiczki w sosie grzybowym
- 20 ml Olej rzepakowy
- 50 g Orzechy włoskie
- 250 g Grzyby świeże
- 400 g Polędwica wieprzowa
- 3 łyżki Brandy
- 0.5 Sztuka Cebula
- 0.5 Szklanka Śmietanka 18%
- 2 łyżki Posiekana natka pietruszki
- 0.5 Szklanka Woda
- 2 łyżki Sos sojowy
- 0.5 Łyżeczka Słodka papryka czerwona
- Sól
- Pieprz czarny mielony
Przygotowanie
- 1
Cebulę obierz z łupin, a następnie pokrój w drobną kostkę.
- 2
Grzyby starannie umyj i pokrój w cienkie plastry.
- 3
Polędwiczkę wieprzową oczyść z zewnętrznej błonki, następnie pokrój ją na plasterki o grubości ok. 3 cm. Każdy kawałek mięsa przekrój jeszcze na 2 części. Polędwiczkę przypraw do smaku solą oraz czarnym pieprzem mielonym, dodaj także słodką czerwoną paprykę i starannie wymieszaj przyprawy tak, aby pokryły mięso.
- 4
Na patelni rozgrzej 10 ml oleju rzepakowego i podsmaż orzechy włoskie, a gdy się delikatnie zarumienią, przełóż je do miseczki
- 5
Na tę samą, nagrzaną patelnię dodaj ponownie 10 ml oleju rzepakowego i pokrojoną wcześniej cebulę. Smaż ją przez ok. 3-4 minuty do momentu zeszklenia.
- 6
Następnie dodaj na patelnię kawałki polędwiczki wieprzowej i smaż ją przez ok. 5 minut.
- 7
Gdy mięso będzie apetycznie obsmażone z każdej strony, dodaj do niego kawałki grzybów. Smaż je przez ok. 3 minuty, do chwili, w której grzyby staną się miękkie.
- 8
Wlej na patelnię brandy i odparuj alkohol. Następnie dodaj 0,5 szklanki ciepłej wody, 2 łyżki sosu sojowego, podprażone orzechy włoskie i śmietankę. Polędwiczki w sosie grzybowym gotuj przez ok. 2 minuty, a następnie ściągnij je z palnika.
- 9
Gotowe polędwiczki w sosie grzybowym podawaj posypane posiekaną natką pietruszki. Polędwiczki w sosie grzybowym smakują fantastycznie podane z purée ziemniaczanym, kaszą jęczmienną lub gryczaną. Warto także dodać porcję warzyw, doskonale komponować się będą buraki, mizeria, czy fasolka szparagowa.
Zobacz także:
Polędwiczki w sosie grzybowym to wspaniały pomysł na przygotowanie pysznej odsłony mięsa. Proponowane w przepisie dodatki sprawiają, że przepis nie tylko świetnie smakuje, ale i wygląda, jak danie zamówione w renomowanej restauracji.
Polędwiczki w sosie grzybowym warto przygotować, gdy lasy przepełnione są borowikami i podgrzybkami. Dla osób, które jednak nie dały rady wykorzystać tego krótkiego sezonu, przygotowaliśmy kilka porad, które pozwolą cieszyć się tym znakomitym daniem przez cały rok. Poznaj przepis na polędwiczki w sosie grzybowym i przyrządź rozpływające się w ustach mięsne kąski we własnym domu.
Zobacz także: Polędwiczki wieprzowe w sosie własnym
Polędwiczki w sosie grzybowym — jak przygotować to danie?
Aby polędwiczki w sosie grzybowym smakowały wyśmienicie najlepiej przygotować je z wykorzystaniem świeżych borowików lub podgrzybków. Są one niezwykle aromatyczne i sprawią, że sos smakuje wyjątkowo. Danie to można jednak przygotować także z dodatkiem grzybów mrożonych lub suszonych. Korzystając z suszonych, należy pamiętać o wcześniejszym namoczeniu oraz ugotowaniu, w celu uzyskania odpowiedniej konsystencji.
Aby polędwiczki w sosie grzybowym były soczyste i rozpływały się w ustach, należy podsmażyć kawałki mięsa na dobrze rozgrzanym tłuszczu. Sprawi to również, że posiądą fantastyczny kolor oraz aromat. Sos grzybowy można wzbogacić w dodatek ulubionych ziół — do receptury pasować będzie zarówno majeranek, jak i tymianek.