Sos ze świeżych grzybów, który zrobisz w zaledwie 5 krokach

Sos ze świeżych grzybów
Źródło: GettyImages

Składniki

Sos ze świeżych grzybów

  • 50 g Masło
  • 4 ząbki Czosnek
  • 200 ml Śmietanka 36%
  • 0.5 Pęczek Natka pietruszki
  • 1 łyżka Ocet jabłkowy
  • 500 g Grzyby świeże
  • 1 sztuka Cebula
  • Sól
  • Pieprz czarny mielony

Przygotowanie

  1. 1

    Grzyby starannie umyj, posługując się wilgotną ściereczką lub gąbką. Najlepiej użyć do tego jak najmniejszej ilości wody. Następnie pokrój świeże dary lasy na mniejsze kawałki.

  2. 2

    Cebulę obierz z łupin i pokrój w drobną kostkę. Czosnek obierz z łupin i pokrój go w plasterki.

  3. 3

    Natkę pietruszki opłucz pod bieżącą wodą, odkrój łodygi, natomiast liście drobno posiekaj.

  4. 4

    Na patelni rozgrzej masło, a gdy osiągnie pożądaną temperaturę, dodaj cebulę. Całość smaż przez ok. 3-4 minuty do momentu zeszklenia cebuli. Następnie dodaj plasterki czosnku oraz kawałki pokrojonych wcześniej grzybów. Wszystkie składniki smaż przez 20 minut, regularnie mieszając zawartość patelni. 

  5. 5

    Po wskazanym czasie na patelnię dodaj śmietankę, wymienione w przepisie przyprawy (czarny pieprz, ocet jabłkowy i sól) oraz posiekaną natkę pietruszki. Całość wymieszaj, a po ok. 2-3 minutach ściągnij z palnika. Tak przygotowany sos ze świeżych grzybów jest gotowy do podania. Dip smakuje doskonale serwowany z pieczonym mięsem lub ulubionym rodzajem makaronu.

     

    Zobacz także:

Smacznego

Oceń przepis
REKLAMA

Przeczytaj też