Gołąbki pieczone w piekarniku

Gołąbki pieczone w piekarniku
Źródło: GettyImages

Składniki

Gołąbki

  • 1 główka Kapusta włoska
  • 500 g Mięso mielone wieprzowo-wołowe
  • 2 Jajko
  • 3 ząbki Czosnek
  • 1 sztuka Cebula
  • 1 łyżka Musztarda
  • 1 sztuka Bułka pszenna
  • Sól
  • Pieprz czarny mielony
  • Mielona papryka czerwona
  • Majeranek

Sos pomidorowy do gołąbków

  • 1 sztuka Cebula
  • 2 ząbki Czosnek
  • 1 opakowanie Pomidory w puszce
  • 2 łyżki Przecier pomidorowy
  • Sól
  • Pieprz czarny mielony
  • Mielona papryka czerwona
  • Olej
  • Bulion warzywny

Przygotowanie

  1. 1

    W dużym garnku zagotuj wodę, a kiedy się zagotuje, włóż do niej główkę kapusty i trzymaj przez ok. 1 minutę. Następnie ostrożnie ją wyciągnij, przełóż do zimnej wody, oddziel liście i ułóż je na ręczniku papierowym, którym odsącz nadmiar wody. Powtórz cały proces, aż wszystkie liście zostaną ładnie rozdzielone.

  2. 2

    Farsz mięsny: czerstwą bułkę namocz w wodzie lub mleku. Mięso mielone włóż do miski, dodaj do niego jajka, przeciśnięte przez praskę lub starte ząbki czosnku, drobno pokrojoną cebulę, musztardę, odciśniętą z wody/mleka bułkę, a do smaku dodaj sól, majeranek, czarny pieprz mielony i mieloną paprykę czerwoną. Wszystko dobrze wymieszaj i odstaw na bok.

  3. 3

    Przygotuj sos. W tym celu pokrój drobno obraną cebulę i czosnek. Następnie smaż je na złoty kolor na patelni z dodatkiem oleju. Po chwili dodaj pokrojone w plastry pomidory, przecier pomidorowy, sól, czarny pieprz mielony oraz papryką czerwoną w proszku. Całość starannie wymieszaj i zalej bulionem warzywnym. Sos gotuj przez 5 do maksymalnie 10 minut.

  4. 4

    Na każdy osuszony liść kapusty nałóż ok. 1,5 łyżki farszu mięsnego (surowego) i starannie go zawiń. Przygotowane gołąbki włóż do naczynia żaroodpornego lub większego garnka, zalej przygotowanym wcześniej sosem pomidorowym i wstaw do rozgrzanego do temperatury 180 st. C piekarnika, na ok. 35 minut. Przez 25 minut piecz gołąbki pod przykryciem, a 10 minut przed końcem odsłoń naczynie żaroodporne i piecz przez kolejne 10 minut.

  5. 5

    Gołąbki podawaj np.  z gotowanymi ziemniakami.

     

    Wypróbuj także gołąbki w wersji dla małych dzieci — sprawdź przepis na gołąbki bez zawijania.

Smacznego

Oceń przepis
REKLAMA

Przeczytaj też