Gołąbki pieczone w piekarniku
Gołąbki to pyszne danie, którego głównymi składnikami są liście kapusty i mięso mielone. Polane aromatycznym sosem pomidorowym stanowią prawdziwą ucztę dla kubków smakowych. Sprawdź, jak przygotować gołąbki pieczone w piekarniku. Przepis z pewnością zachwyci wszystkich domowników i zostanie z Wami na dłużej.
Składniki
Gołąbki
- 1 główka Kapusta włoska
- 500 g Mięso mielone wieprzowo-wołowe
- 2 Jajko
- 3 ząbki Czosnek
- 1 sztuka Cebula
- 1 łyżka Musztarda
- 1 sztuka Bułka pszenna
- Sól
- Pieprz czarny mielony
- Mielona papryka czerwona
- Majeranek
Sos pomidorowy do gołąbków
- 1 sztuka Cebula
- 2 ząbki Czosnek
- 1 opakowanie Pomidory w puszce
- 2 łyżki Przecier pomidorowy
- Sól
- Pieprz czarny mielony
- Mielona papryka czerwona
- Olej
- Bulion warzywny
Przygotowanie
- 1
W dużym garnku zagotuj wodę, a kiedy się zagotuje, włóż do niej główkę kapusty i trzymaj przez ok. 1 minutę. Następnie ostrożnie ją wyciągnij, przełóż do zimnej wody, oddziel liście i ułóż je na ręczniku papierowym, którym odsącz nadmiar wody. Powtórz cały proces, aż wszystkie liście zostaną ładnie rozdzielone.
- 2
Farsz mięsny: czerstwą bułkę namocz w wodzie lub mleku. Mięso mielone włóż do miski, dodaj do niego jajka, przeciśnięte przez praskę lub starte ząbki czosnku, drobno pokrojoną cebulę, musztardę, odciśniętą z wody/mleka bułkę, a do smaku dodaj sól, majeranek, czarny pieprz mielony i mieloną paprykę czerwoną. Wszystko dobrze wymieszaj i odstaw na bok.
- 3
Przygotuj sos. W tym celu pokrój drobno obraną cebulę i czosnek. Następnie smaż je na złoty kolor na patelni z dodatkiem oleju. Po chwili dodaj pokrojone w plastry pomidory, przecier pomidorowy, sól, czarny pieprz mielony oraz papryką czerwoną w proszku. Całość starannie wymieszaj i zalej bulionem warzywnym. Sos gotuj przez 5 do maksymalnie 10 minut.
- 4
Na każdy osuszony liść kapusty nałóż ok. 1,5 łyżki farszu mięsnego (surowego) i starannie go zawiń. Przygotowane gołąbki włóż do naczynia żaroodpornego lub większego garnka, zalej przygotowanym wcześniej sosem pomidorowym i wstaw do rozgrzanego do temperatury 180 st. C piekarnika, na ok. 35 minut. Przez 25 minut piecz gołąbki pod przykryciem, a 10 minut przed końcem odsłoń naczynie żaroodporne i piecz przez kolejne 10 minut.
- 5
Gołąbki podawaj np. z gotowanymi ziemniakami.
Wypróbuj także gołąbki w wersji dla małych dzieci — sprawdź przepis na gołąbki bez zawijania.
Gołąbki to potrawa, którą znają i uwielbiają niemal wszyscy. Nazwa dania z pewnością nieraz wywoływała konsternację. Według niektórych doniesień może ona pochodzić od posiłku spożywanego niegdyś na dworach. Za przysmak uważano wówczas gołębie faszerowane, które zawinięte były w liście kapusty.
Współczesna wersja przysmaku, który do Polski trafił ok. XIX w., składa się z aromatycznego farszu mięsnego, przygotowanego z dodatkiem przypraw, cebuli i czosnku, który owinięty jest kapustą. Całość polana pysznym sosem pomidorowym, zapieczona w piekarniku to pozycja, której koniecznie trzeba spróbować! Danie nie jest trudne do przygotowania, jednak wymaga odrobiny precyzji i czasu.