Krem z dyni
Aksamitny krem z dyni poleca się na pyszny obiad. Intensywny kolor i wyrazisty smak zachęcą do jedzenia nawet największego niejadka! Rozgrzewającą zupę dyniową możesz podawać z pysznymi grzankami lub posypać pestkami dyni.
Składniki
- 1 kg Dynia Hokkaido
- 1 sztuka Cebula
- 2 ząbki Czosnek
- 1 sztuka Marchew
- 4 łyżki Śmietana 18%
- 3 szklanek Bulion drobiowy
- 2 łyżki Oliwa z oliwek
- Pieprz
- Sól
Przygotowanie
- 1
Obraną dynię pozbaw pestek i pokrój ją na mniejsze kawałki.
- 2
Cebulę, czosnek i marchewkę obierz i drobno poszatkuj.
- 3
Pokrojone warzywa włóż do większego garnka, polej je oliwą z oliwek i delikatnie podsmaż. Po ok. 3 minutach do garnka wlej bulion drobiowy i gotuj zupę przynajmniej przez pół godziny.
REKLAMA - 4
Kiedy warzywa staną się miękkie zblenduj je na jednolitą konsystencję. Na koniec krem z dyni dopraw pieprzem i odrobiną soli.
- 5
Gotową zupę krem z dyni podawaj na głębokich talerzach. Na każdy dodaj 1 łyżkę śmietany.
Zobacz także: