Krem z dyni

Krem z dyni
Źródło: GettyImages

Składniki

  • 1 kg Dynia Hokkaido
  • 1 sztuka Cebula
  • 2 ząbki Czosnek
  • 1 sztuka Marchew
  • 4 łyżki Śmietana 18%
  • 3 szklanek Bulion drobiowy
  • 2 łyżki Oliwa z oliwek
  • Pieprz
  • Sól

Przygotowanie

  1. 1

    Obraną dynię pozbaw pestek i pokrój ją na mniejsze kawałki.

  2. 2

    Cebulę, czosnek i marchewkę obierz i drobno poszatkuj.

  3. 3

    Pokrojone warzywa włóż do większego garnka, polej je oliwą z oliwek i delikatnie podsmaż. Po ok. 3 minutach do garnka wlej bulion drobiowy i gotuj zupę przynajmniej przez pół godziny.

  4. 4

    Kiedy warzywa staną się miękkie zblenduj je na jednolitą konsystencję. Na koniec krem z dyni dopraw pieprzem i odrobiną soli.

  5. 5

    Gotową zupę krem z dyni podawaj na głębokich talerzach. Na każdy dodaj 1 łyżkę śmietany.

     

    Zobacz także:

Smacznego

Oceń przepis
REKLAMA

Przeczytaj też