Risotto z kaszy gryczanej z jarmużem i czosnkiem
Zdrowy przysmak, który nadaje się na szybki i lekki lunch.
Składniki
- 100 g Kasza gryczana
- 1 łyżka Oliwa z oliwek
- 1 sztuka Cebula
- 1 łodyga Seler naciowy
- 2 ząbki Czosnek
- 300 ml Bulion warzywny
- 2 sztuki Liście jarmużu
- Sól
- Pieprz czarny mielony
Przygotowanie
- 1
Na suchą patelnię wsyp kaszę gryczaną i praż, aż nabierze aromatu. Zdejmij z palnika i odstaw na bok.
- 2
Na mniejszej patelni rozgrzej olej. Dodaj drobno posiekaną cebulę, seler i przeciśnięty przez praskę czosnek. Smaż wszystko razem, aż warzywa staną się miękkie.
- 3
Następnie dodaj prażoną kaszę gryczaną, wszystkie składniki wymieszaj i zalej bulionem warzywnym. Następnie gotuj na małym ogniu, aż kasza gryczana zmięknie i prawie cały bulion wyparuje (ok. 15 minut).
REKLAMA - 4
Umyty jarmuż pokrój na drobne kawałki. Dodaj go na patelnię ok. 2 minuty przed końcem gotowania. Risotto z kaszy gryczanej jest już gotowe do podania. Teraz wystarczy doprawić je do smaku, dodając odrobinę soli i pieprzu.
Zobacz także: