Risotto z kaszy gryczanej z jarmużem i czosnkiem

Risotto z kaszy gryczane z jarmużem
Źródło: StockFood

Składniki

  • 100 g Kasza gryczana
  • 1 łyżka Oliwa z oliwek
  • 1 sztuka Cebula
  • 1 łodyga Seler naciowy
  • 2 ząbki Czosnek
  • 300 ml Bulion warzywny
  • 2 sztuki Liście jarmużu
  • Sól
  • Pieprz czarny mielony

Przygotowanie

  1. 1

    Na suchą patelnię wsyp kaszę gryczaną i praż, aż nabierze aromatu. Zdejmij z palnika i odstaw na bok.

  2. 2

    Na mniejszej patelni rozgrzej olej. Dodaj drobno posiekaną cebulę, seler i przeciśnięty przez praskę czosnek. Smaż wszystko razem, aż warzywa staną się miękkie.

  3. 3

    Następnie dodaj prażoną kaszę gryczaną, wszystkie składniki wymieszaj i zalej bulionem warzywnym. Następnie gotuj na małym ogniu, aż kasza gryczana zmięknie i prawie cały bulion wyparuje (ok. 15 minut).

  4. 4

    Umyty jarmuż pokrój na drobne kawałki. Dodaj go na patelnię ok. 2 minuty przed końcem gotowania. Risotto z kaszy gryczanej jest już gotowe do podania. Teraz wystarczy doprawić je do smaku, dodając odrobinę soli i pieprzu.

     

    Zobacz także:

Smacznego

Oceń przepis
REKLAMA

Przeczytaj też