Faworki – przepis na domowy chrust
Faworki, nazywane inaczej chrustem, to tradycyjne, przyjemnie chrupiące przekąski karnawałowe, które kojarzą się również z Tłustym Czwartkiem, kiedy sięgamy po nie jako zamiennik pączków. Jak zrobić domowy chrust? Skorzystaj z prostego przepisu.
Składniki
- 300 g Mąka pszenna
- 100 ml Śmietana kwaśna
- 4 Żółtko
- 1 Jajko
- 30 ml Spirytus
- Cukier puder
- Smalec
Przygotowanie
- 1
Mąkę rozsyp na blat (lub stolnicę), dodaj 3 żółtka, 1 całe jajko, śmietanę, odrobinę soli i 30 ml spirytusu. Następnie zacznij wyrabiać ciasto — powinno być jednolite i gładkie. Kiedy będzie gotowe, przykryj je ściereczką i odstaw na ok. 30 minut.
- 2
Ciasto na faworki rozwałkuj na bardzo cienki placek (ok. 2 mm). Pokrój je na paski o wymiarach 4 × 12 cm. Każdą z uzyskanych części natnij wzdłuż (ok. 5 cm) i w dziurkę wsadź koniec ciasta.
- 3
Faworki smaż na smalcu, aż do uzyskania apetycznego, złotego koloru. Po usmażeniu, chrust przełóż na kilka warstw ręczników papierowych, aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu. Na sam koniec faworki posyp odrobiną cukru pudru.
Zobacz także: