Faworki – przepis na domowy chrust

Domowe faworki
Źródło: GettyImages

Składniki

  • 300 g Mąka pszenna
  • 100 ml Śmietana kwaśna
  • 4 Żółtko
  • 1 Jajko
  • 30 ml Spirytus
  • Cukier puder
  • Smalec

Przygotowanie

  1. 1

    Mąkę rozsyp na blat (lub stolnicę), dodaj 3 żółtka, 1 całe jajko, śmietanę, odrobinę soli i 30 ml spirytusu. Następnie zacznij wyrabiać ciasto — powinno być jednolite i gładkie. Kiedy będzie gotowe, przykryj je ściereczką i odstaw na ok. 30 minut.

  2. 2

    Ciasto na faworki rozwałkuj na bardzo cienki placek (ok. 2 mm). Pokrój je na paski o wymiarach 4 × 12 cm. Każdą z uzyskanych części natnij wzdłuż (ok. 5 cm) i w dziurkę wsadź koniec ciasta.

  3. 3

    Faworki smaż na smalcu, aż do uzyskania apetycznego, złotego koloru. Po usmażeniu, chrust przełóż na kilka warstw ręczników papierowych, aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu. Na sam koniec faworki posyp odrobiną cukru pudru.

     

    Zobacz także:

Smacznego

Oceń przepis
REKLAMA

Przeczytaj też