Krewetki z czosnkiem i białym winem
Krewetki z czosnkiem to wyrafinowana przystawka, która rozpieści podniebienie i przeniesie do świata rozkoszy. To doskonały wybór dla entuzjastów owoców morza. Sprawdź prosty przepis na krewetki z czosnkiem i białym winem.
Składniki
- 0.5 kilogram Krewetki
- 3 ząbki Czosnek
- 2 łyżki Maslo
- 200 ml Białe wino
- 0.25 Łyżeczka Płatki chilli
- 1 szczypta Sól
- 1 pęczek Pietruszka
Przygotowanie
- 1
Krewetki obierz z pancerza i dokładnie oczyść. Pozostaw ogonki. Jeśli do przepisu wykorzystujesz mrożone krewetki, najpierw musisz je rozmrozić.
- 2
Masło roztop na większej patelni. Dodaj na nią 3 posiekane ząbki czosnku i smaż przez ok. 2 minuty.
- 3
Na patelnię dodaj krewetki, dodaj odrobinę soli i ¼ łyżeczki płatków chili. Po 2 minutach smażenia do krewetek wlej białe wino. Trzymaj na palniku do momentu, aż połowa płynu wyparuje z patelni.
REKLAMA - 4
Gotowe krewetki z czosnkiem serwuj wraz z drobno pokrojoną natką zielonej pietruszki.
Zobacz także: