Krewetki z czosnkiem i białym winem

Krewetki z czosnkiem
Źródło: GettyImages

Składniki

  • 0.5 kilogram Krewetki
  • 3 ząbki Czosnek
  • 2 łyżki Maslo
  • 200 ml Białe wino
  • 0.25 Łyżeczka Płatki chilli
  • 1 szczypta Sól
  • 1 pęczek Pietruszka

Przygotowanie

  1. 1

    Krewetki obierz z pancerza i dokładnie oczyść. Pozostaw ogonki. Jeśli do przepisu wykorzystujesz mrożone krewetki, najpierw musisz je rozmrozić.

  2. 2

    Masło roztop na większej patelni. Dodaj na nią 3 posiekane ząbki czosnku i smaż przez ok. 2 minuty.

  3. 3

    Na patelnię dodaj krewetki, dodaj odrobinę soli i ¼ łyżeczki płatków chili. Po 2 minutach smażenia do krewetek wlej białe wino. Trzymaj na palniku do momentu, aż połowa płynu wyparuje z patelni.

  4. 4

    Gotowe krewetki z czosnkiem serwuj wraz z drobno pokrojoną natką zielonej pietruszki.

     

    Zobacz także:

Smacznego

Oceń przepis
REKLAMA

Przeczytaj też