Zawijana pizza – doskonały pomysł na sylwestra i inne imprezy
Zawijana pizza to danie efektowne i zaskakująco oryginalne, a przy tym bardzo smaczne. Co dodatkowo kuszące wykonanie przepisu na tę imprezową przekąskę jest niezbyt czasochłonne i wcale nie trudne w przygotowaniu. Co więcej przepis na taką przekąskę pozwala na dowolne modyfikacje jeśli chodzi o nadzienie, czyli użyte składniki.
Składniki
Składniki na zawijaną pizzę
- 50 ml Ciepłe mleko
- 100 ml Gorąca woda
- 350 g Mąka pszenna
- 20 g Świeże drożdże
- 0.5 Łyżeczka Sól
- 1 łyżka Cukier
- 4 łyżki Oliwa z oliwek
Składniki dodatkowe
- 3 łyżki Przecier pomidorowy
- 5 plastrów Szynka
- 4 sztuki Pieczarki
- 1 łyżka Oregano
- 100 g Ser żółty
- 1 Szczypta Zioła prowansalskie
Przygotowanie
- 1
Pierwszym krokiem w przygotowaniu zawijanej pizzy jest zrobienie ciasta drożdżowego. W tym celu należy w miseczce rozkruszyć świeże drożdże i zalać je ciepłym mlekiem. Do miski dodajemy następnie cukier i jedną łyżkę mąki pszennej. Ostawiamy mieszaninę na 10 minut w ciepłe miejsce, żeby drożdże wyrosły.
- 2
Do drugiej, większej miski wsypujemy mąkę, sól i oliwę oraz dodajemy zaczyn drożdżowy. Ciasto wyrabiamy przez około 10 minut, po czym, zostawiamy w misce, przykrywamy lnianą ściereczką i odstawiamy na godzinę w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
- 3
Po upłynięciu 60 minut przekładamy wyrośnięte ciasto na stolnicę lub blat i wałkujemy je w kształt koła.
- 4
Placek nacinamy co trzy centymetry od środka w kierunku brzegu, ale nie przecinając go.
- 5
Na boki zawijanej pizzy nakładamy przecier pomidorowy, sypiemy na niego przyprawy i układamy składniki, które mają nadać pizzy określony smak. Na koniec posypujemy startym serem (mozzarellą lub innym, który nadaje się do zapiekania).
- 6
Bierzemy ciasto ze środka i łączymy z brzegami, zawijając je. W ten sposób powstanie rodzaj pustej w środku obręczy z ciasta na pizzę.
- 7
Rozgrzewamy piekarnik do 220 stopni Celsjusza i pieczemy zawijaną pizzę przez około 20 minut, kontrolując, czy ciasto i składniki się nie przypiekają za bardzo. Jeśli mamy w domu specjalny kamień do pieczenia pizzy możemy go oczywiście użyć i na nim upiec to danie.
Przeczytaj także:
Podobnie jak klasyczna pizza, tak i zawijana pizza daje wiele możliwości – można ją zrobić na słodko (z ananasem czy bananami), na ostro (z papryczką chili, jalapeno, pikantnym salami), na wytrawnie (z szynką dojrzewającą, serem gorgonzola, rucolą) – wszystko zależy od tego, na co akurat macie smak.
Co wyróżnia zawijaną pizzę?
Zawijana pizza to świetna przekąska na sylwestra czy inną imprezę organizowaną w domu. Można ją przygotować wcześniej i tylko odpiec, kiedy przyjdą goście, lub zostawić na stole w formie bufetu i serwować upieczoną, ale w pokojowej temperaturze.
Ponieważ zawijana pizza przypomina swoim kształtem dużego bajgla daje się łatwo pokroić i jeść trzymana w dłoni – bez konieczności użycia noża, widelca i talerza.
Zawijana pizza wygląda niecodziennie i zaskakująco, pokrojona na kawałki zajmuje mniej miejsca niż klasyczna okrągła pizza serwowana na dużym talerzu. Można ją pokroić i ułożyć na półmisku udekorowanym sałatą i małymi pomidorkami koktajlowymi.
Z czym robić zawijaną pizzę?
Przepis na pizzę zawijaną można potraktować jako bazę wyjściową. Smak i efekt końcowy jest tak naprawdę kwestią ograniczaną wyłącznie przez naszą fantazję. Podobnie jak tarty (z cukinią, łososiowa czy porowa), tak i pizze mogą mieć przeróżne smaki. Do najbardziej klasycznych połączeń składników należy: mozzarella i sos pomidorowy, salami i mozzarella, pieczarki z szynką i mozzarellą, tuńczyk, oliwki, cebula ale także szynka, mozzarella i ananas. Wytrwani smakosze pizzy idą krok dalej i robią pizze przy użyciu bardzo oryginalnych składników i nietypowych połączeń, na przykład: małże św. Jakuba, langustynki, wędzona mozzarella, yuzu, pieczone pomidorki, jalapeno, bazylia, czosnek czy jeszcze bardziej nietypowo: szyna prosciutto, brzoskwinia, gorgonzola, gochugaru, czarny czosnek, szałwia, chili.
Na co zwracać uwagę przy robieniu zawijanej pizzy?
Bardzo ważne w przepisie na zawijaną pizzę jest ciasto. Są osoby które lubią ciasto bardziej słodkawe w smaku, grube, puszyste, są też takie, które wybierają ciasto cienkie, bardziej chrupiące. O dobrze upieczonej pizzy najlepiej świadczy także obiektywnie ciasto – jeśli jego brzegi są wypieczone, chrupiące na zewnątrz i miękkie w środku.
Co stroi za smakiem i jakością pizzy? Mąka. Jak podają specjaliści od pizzy, najlepsza będzie mąka ani zbyt twarda, ani za miękka. Czyli jaka? Taka, która ma w składzie między a 12 gramów protein. Kolejna ważna zasada to niełączenie świeżych drożdży z solą. Równie ważną zasadą w przypadku pieczenia jest brak pośpiechu. W dobrych pizzeriach są specjalne tace na wózkach, na których ciasto sobie leżakuje i rośnie. Pizza, żeby dobrze się upiec potrzebuje także najwyższej temperatury w piekarniku.