Zawijana pizza – doskonały pomysł na sylwestra i inne imprezy

Zawijana pizza
Źródło: Getty Images

Składniki

Składniki na zawijaną pizzę

  • 50 ml Ciepłe mleko
  • 100 ml Gorąca woda
  • 350 g Mąka pszenna
  • 20 g Świeże drożdże
  • 0.5 Łyżeczka Sól
  • 1 łyżka Cukier
  • 4 łyżki Oliwa z oliwek

Składniki dodatkowe

  • 3 łyżki Przecier pomidorowy
  • 5 plastrów Szynka
  • 4 sztuki Pieczarki
  • 1 łyżka Oregano
  • 100 g Ser żółty
  • 1 Szczypta Zioła prowansalskie

Przygotowanie

  1. 1

    Pierwszym krokiem w przygotowaniu zawijanej pizzy jest zrobienie ciasta drożdżowego. W tym celu należy w miseczce rozkruszyć świeże drożdże i zalać je ciepłym mlekiem. Do miski dodajemy następnie cukier i jedną łyżkę mąki pszennej. Ostawiamy mieszaninę na 10 minut w ciepłe miejsce, żeby drożdże wyrosły.

  2. 2

    Do drugiej, większej miski wsypujemy mąkę, sól i oliwę oraz dodajemy zaczyn drożdżowy. Ciasto wyrabiamy przez około 10 minut, po czym, zostawiamy w misce, przykrywamy lnianą ściereczką i odstawiamy na godzinę w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.

  3. 3

    Po upłynięciu 60 minut przekładamy wyrośnięte ciasto na stolnicę lub blat i wałkujemy je w kształt koła.

  4. 4

    Placek nacinamy co trzy centymetry od środka w kierunku brzegu, ale nie przecinając go.

  5. 5

    Na boki zawijanej pizzy nakładamy przecier pomidorowy, sypiemy na niego przyprawy i układamy składniki, które mają nadać pizzy określony smak. Na koniec posypujemy startym serem (mozzarellą lub innym, który nadaje się do zapiekania).

  6. 6

    Bierzemy ciasto ze środka i łączymy z brzegami, zawijając je. W ten sposób powstanie rodzaj pustej w środku obręczy z ciasta na pizzę.

  7. 7

    Rozgrzewamy piekarnik do 220 stopni Celsjusza i pieczemy zawijaną pizzę przez około 20 minut, kontrolując, czy ciasto i składniki się nie przypiekają za bardzo. Jeśli mamy w domu specjalny kamień do pieczenia pizzy możemy go oczywiście użyć i na nim upiec to danie.

    Przeczytaj także:

Smacznego

Oceń przepis
REKLAMA

Przeczytaj też