Bezglutenowy sernik na ciemnym spodzie — lekki deser nie tylko dla najmłodszych
Sernik na ciemnym spodzie to bezglutenowa receptura, która pozwoli na przygotowanie pysznego deseru dla całej rodziny. Ciasto składa się z produktów o wysokiej wartości odżywczej, dzięki czemu stanowi doskonałą alternatywę dla tradycyjnych słodkich przekąsek. Wilgotny sernik na ciemnym spodzie to hit wśród zdrowych wypieków. Koniecznie wypróbuj nasz znakomity przepis, a ciasto z pewnością wielokrotnie powróci do domowego jadłospisu.
Składniki
Sernik na ciemnym spodzie — masa serowa
- 5 sztuk Jajko
- 1 łyżeczka Skórka z cytryny
- 1 kg Twaróg sernikowy
- 1 opakowanie Bezglutenowy budyń śmietankowy
- 100 g Masło
- 0.5 Szklanka Cukier trzcinowy
- 0.5 Laska Wanilia
Ciasto
- 3 łyżki Kakao
- 100 g Masło
- 1 sztuka Żółtko
- 0.75 Szklanka Mąka ryżowa
- 4 łyżki Cukier trzcinowy
- 0.75 Szklanka Mąka ziemniaczana
Dodatkowo
- 0.75 Szklanka Owoce
Przygotowanie
- 1
Piekarnik nagrzej do temperatury 180 st. C.
- 2
Tortownicę o średnicy 25 cm wyłóż kawałkiem papieru do pieczenia.
- 3
W dużej misce umieść mąkę ziemniaczaną, mąkę ryżową, kakao, cukier, żółtko oraz masło. Składniki zagnieć starannie rękoma, aby powstało z nich jednolite ciasto. Możesz także wykorzystać do tego celu robota kuchennego.
- 4
Otrzymane ciasto kakaowe podziel na 2 części w proporcji 2:3 do 1:3. Mniejszą porcję ciasta owiń folią spożywczą i schowaj do lodówki.
- 5
Większą częścią ciasta wyłóż dno tortownicy, a następnie umieść foremkę w nagrzanym piekarniku i piecz kruchy spód przez 15 minut. Po upływie wskazanego czasu wyciągnij blaszkę z kuchenki i pozostaw ciasto do wystudzenia.
- 6
Cytrynę sparz wrzątkiem, a następnie zetrzyj z niej skórkę.
- 7
Laskę wanilii przekrój wzdłuż na 2 części, a następnie z połowy zbierz ziarenka za pomocą nożyka.
- 8
Oddziel białka od żółtek.
- 9
Białka ubij za pomocą miksera na sztywną pianę, a następnie schowaj miskę do lodówki.
- 10
W czystej misce połącz żółtka wraz z cukrem trzcinowym i ubijaj składniki do chwili otrzymania jasnej i puszystej masy. Następnie dodaj kawałki masła i ponownie miksuj komponenty, aż do momentu ich połączenia się. Dodaj twaróg wraz z proszkiem budyniowym i krótko wymieszaj całość mikserem. Pod koniec dodaj ziarenka wanilii oraz startą skórkę z cytryny i połącz składniki, posługując się łyżką stołową.
- 11
Utworzoną masę serową przelej do tortownicy, a jej wierzch posyp owocami.
- 12
Sernik na ciemnym spodzie włóż do nagrzanego piekarnika i piecz ciasto przez 60 minut. Po wskazanym czasie wyłącz kuchenkę, uchyl jej drzwiczki i pozostaw wypiek do całkowitego wystudzenia.
Zobacz także:
Sernik na ciemnym spodzie to łakoć, który z łatwością wykonają nawet początkujący miłośnicy słodkich wypieków. Receptura składa się ze zdrowych składników, dzięki którym pyszne ciasto może stać się elementem zdrowej, odpowiednio zbilansowanej diety. Deser z pewnością zasmakuje całej rodzinie, dlatego warto mieć go w zanadrzu, gdy bliskich najdzie ochota na tzw. małe co nieco.
To fantastyczna propozycja na dziecięce przyjęcia urodzinowe. Sernik na ciemnym spodzie może nawet zastąpić tradycyjny tort — jego smak i prezencja zachwycą każdego łasucha. Specjał ten warto przyrządzić niezależnie od okoliczności. Gwarantujemy, że zniknie ze stołu, zanim zdążysz się obejrzeć.
Zobacz także: Obłędnie pyszny sernik z musem malinowym, gotowy w kilku krokach
Od kiedy można podawać dziecku sernik na ciemnym spodzie?
Sernik na ciemnym spodzie może pojawić się okazjonalnie w diecie dziecka już po ukończeniu 1. roku życia. Ciasto to zawiera dodatek cukru, który nie powinien znajdować się w diecie niemowląt. Przepis na rewelacyjne ciasto serowe można jednak łatwo dostosować do wymagań najmłodszych domowników. Wystarczy zrezygnować z dodatku słodzideł.
Warto wiedzieć, że sernik na ciemnym spodzie to receptura bezglutenowa. Jest to szczególnie istotne dla wszystkich osób zmagających się z nietolerancją tych białek zbóż.