Bezglutenowy sernik na ciemnym spodzie — lekki deser nie tylko dla najmłodszych

Sernik na ciemnym spodzie
Źródło: GettyImages

Składniki

Sernik na ciemnym spodzie — masa serowa

  • 5 sztuk Jajko
  • 1 łyżeczka Skórka z cytryny
  • 1 kg Twaróg sernikowy
  • 1 opakowanie Bezglutenowy budyń śmietankowy
  • 100 g Masło
  • 0.5 Szklanka Cukier trzcinowy
  • 0.5 Laska Wanilia

Ciasto

  • 3 łyżki Kakao
  • 100 g Masło
  • 1 sztuka Żółtko
  • 0.75 Szklanka Mąka ryżowa
  • 4 łyżki Cukier trzcinowy
  • 0.75 Szklanka Mąka ziemniaczana

Dodatkowo

  • 0.75 Szklanka Owoce

Przygotowanie

  1. 1

    Piekarnik nagrzej do temperatury 180 st. C.

  2. 2

    Tortownicę o średnicy 25 cm wyłóż kawałkiem papieru do pieczenia.

  3. 3

    W dużej misce umieść mąkę ziemniaczaną, mąkę ryżową, kakao, cukier, żółtko oraz masło. Składniki zagnieć starannie rękoma, aby powstało z nich jednolite ciasto. Możesz także wykorzystać do tego celu robota kuchennego. 

  4. 4

    Otrzymane ciasto kakaowe podziel na 2 części w proporcji 2:3 do 1:3. Mniejszą porcję ciasta owiń folią spożywczą i schowaj do lodówki. 

  5. 5

    Większą częścią ciasta wyłóż dno tortownicy, a następnie umieść foremkę w nagrzanym piekarniku i piecz kruchy spód przez 15 minut. Po upływie wskazanego czasu wyciągnij blaszkę z kuchenki i pozostaw ciasto do wystudzenia.

  6. 6

    Cytrynę sparz wrzątkiem, a następnie zetrzyj z niej skórkę. 

  7. 7

    Laskę wanilii przekrój wzdłuż na 2 części, a następnie z połowy zbierz ziarenka za pomocą nożyka.

  8. 8

    Oddziel białka od żółtek. 

  9. 9

    Białka ubij za pomocą miksera na sztywną pianę, a następnie schowaj miskę do lodówki.

  10. 10

    W czystej misce połącz żółtka wraz z cukrem trzcinowym i ubijaj składniki do chwili otrzymania jasnej i puszystej masy. Następnie dodaj kawałki masła i ponownie miksuj komponenty, aż do momentu ich połączenia się. Dodaj twaróg wraz z proszkiem budyniowym i krótko wymieszaj całość mikserem. Pod koniec dodaj ziarenka wanilii oraz startą skórkę z cytryny i połącz składniki, posługując się łyżką stołową. 

  11. 11

    Utworzoną masę serową przelej do tortownicy, a jej wierzch posyp owocami. 

  12. 12

    Sernik na ciemnym spodzie włóż do nagrzanego piekarnika i piecz ciasto przez 60 minut. Po wskazanym czasie wyłącz kuchenkę, uchyl jej drzwiczki i pozostaw wypiek do całkowitego wystudzenia.

     

    Zobacz także:

Smacznego

Oceń przepis
REKLAMA

Przeczytaj też