Przepis na frytki z ziemniaków — takiego smaku nie zaznasz nawet w restauracji

 Frytki z ziemniaków
Źródło: GettyImages

Składniki

Frytki z ziemniaków

  • 2 litry Olej rzepakowy
  • 1.5 kg Ziemniaki

Przygotowanie

  1. 1

    Ziemniaki obierz ze skórki, a następnie umyj i pokrój je w słupki. Ważne, aby frytki były jak najbardziej do siebie podobne (wielkościowo). Trik ten umożliwi równomierne smażenie warzyw.

  2. 2

    Ziemniaki umieść w misce z zimną wodą i pozostaw w niej na kilka minut, aby pozbyć się nadmiaru skrobi. Następnie umieść warzywa na sicie i starannie przepłucz pod bieżącą wodą. 

  3. 3

    Tak przygotowane ziemniaki umieść w garnku i zalej wrzącą wodą. Postaw naczynie na palniku o maksymalnej mocy i ponownie zagotuj. Utrzymuj wrzenie przez 60 sekund, po czym odcedź ziemniaki i pozostaw do osuszenia oraz całkowitego wystudzenia. 

  4. 4

    Do garnka o dużej średnicy wlej olej rzepakowy. Połóż naczynie na palniku o maksymalnej mocy i rozgrzej tłuszcz. Aby sprawdzić, czy olej jest już odpowiednio nagrzany, wrzuć do niego kawałek ziemniaka. Jeżeli utworzą się wokół niego bąbelki i zacznie mocno skwierczeć, oznacza to, że tłuszcz jest gotowy do smażenia. Możesz także skorzystać z termometru kuchennego. Olej rzepakowy powinien być nagrzany do temperatury 190 st. C.

  5. 5

    Dodawaj frytki z ziemniaków partiami do gorącego tłuszczu i smaż je do chwili zarumienienia. Usmażone frytki wyciągaj za pomocą łyżki cedzakowej na kawałek ręcznika papierowego, aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu. 

     

    Gotowy przysmak dopraw do smaku solą i serwuj w towarzystwie ulubionych sosów. Frytki z ziemniaków stanowią także świetny dodatek do drugiego dania. 

     

    Zobacz także:

Smacznego

Oceń przepis
REKLAMA

Przeczytaj też