Kopiec kreta w całkowicie nowej odsłonie. Musisz go spróbować!

​​Kopiec kreta z wiśniami
Źródło: Shutterstock/Joanna 12

Składniki

​​Kopiec kreta z wiśniami

  • 1 łyżeczka Proszek do pieczenia
  • 150 g Cukier puder
  • 4 sztuki Jajko
  • 200 g Mąka pszenna
  • 3 kostki Gorzka czekolada
  • 2 łyżki Kakao
  • 2 łyżki Drobny cukier
  • 4 łyżki Wiórki kokosowe
  • 1 opakowanie Śmietan-fix
  • 200 ml Śmietana kremówka 30 %
  • 1 opakowanie Kisiel wiśniowy
  • 2 szklanek Wiśnie
  • 2 liście Żelatyna w listkach

Przygotowanie

  1. 1

    Nagrzej piekarnik do temperatury 175 st. C.

  2. 2

    Oddziel białka od żółtek.

  3. 3

    Białka ubij starannie na puch, a pod koniec miksowania dodaj cukier puder. Kontynuuj ubijanie składników, aż do momentu uzyskania sztywnej piany. Po odwróceniu miski masa powinna pozostać w tym samym miejscu.

  4. 4

    Do ubitych białek dodaj żółtka i połącz, wykonując delikatne obroty rózgą kuchenną. 

  5. 5

    Następnie do masy dodaj proszek do pieczenia i mąkę pszenną. Suche składniki wsyp do miski, przesiewając je przez sitko. Zaraz potem wymieszaj całość. Ciasto powinno być jednolite, bez grudek.

  6. 6

    Sporządzoną masę podziel na 2 porcje — jedna z nich powinna być większa. Dodaj do niej kakao i starannie wymieszaj. Do drugiej części ciasta (mniejszej) wsyp wiórki kokosowe i wymieszaj. Następnie przełóż ciasta do dwóch osobnych form.

  7. 7

    Biszkopty piecz w nagrzanym piekarniku, kontrolując stopień wypieczenia. Polecamy wykonać test “suchego patyczka”. Po wbiciu wyjęty patyczek nie powinien być czysty, bez śladu ciasta.

  8. 8

    Ciasta wyciągnij z kuchenki i ostudź.

  9. 9

    Kakaowy blat ciasta wydrąż łyżeczką tak, żeby utworzyć rant z cienkim dnem. Wydrążony biszkopt pokrusz w dłoniach na mniejsze cząstki.

  10. 10

    Umyj wiśnie, przełóż je do garnka i zagotuj z dodatkiem wody. Gdy owoce zaczną się gotować, do garnka dodaj kisiel rozpuszczony w niewielkiej ilości wody. Mieszankę gotuj, aż stanie się gęsta. 

  11. 11

    Gdy wiśnie przestygną, dodaj je na dno wydrążonego, kakaowego biszkopta, a następnie przykryj drugim blatem ciasta (z dodatkiem wiórek kokosa).

  12. 12

    Żelatynę w listkach zalej odrobiną zimnej wody, a po chwili odciśnij nadmiar płynu i rozpuść, poddając kąpieli wodnej.

  13. 13

    Zimną śmietankę kremówkę ubij, dodając cukier i śmietan-fix. Kiedy kremówka stanie się sztywna, dodaj czekoladę startą na tarce. Następnie połącz masę z rozpuszczoną żelatyną.

  14. 14

    Kremową masę wyłóż na ciasto i utwórz kształt, przypominający kopiec.

  15. 15

Smacznego

Oceń przepis
REKLAMA

Przeczytaj też