Kopiec kreta w całkowicie nowej odsłonie. Musisz go spróbować!
Kopiec kreta to słynny deser, który nie tylko obłędnie się prezentuje, ale i smakuje. W tradycyjnej wersji ciasto wykonuje się z dodatkiem bananów, jednak dziś mamy dla was nową odsłonę znanego wypieku. Pierwsze skrzypce grają… wiśnie! Koniecznie wypróbuj całkowicie inny przepis na kopiec kreta i zaskocz swoich bliskich rozkosznym smakołykiem.
Składniki
Kopiec kreta z wiśniami
- 1 łyżeczka Proszek do pieczenia
- 150 g Cukier puder
- 4 sztuki Jajko
- 200 g Mąka pszenna
- 3 kostki Gorzka czekolada
- 2 łyżki Kakao
- 2 łyżki Drobny cukier
- 4 łyżki Wiórki kokosowe
- 1 opakowanie Śmietan-fix
- 200 ml Śmietana kremówka 30 %
- 1 opakowanie Kisiel wiśniowy
- 2 szklanek Wiśnie
- 2 liście Żelatyna w listkach
Przygotowanie
- 1
Nagrzej piekarnik do temperatury 175 st. C.
- 2
Oddziel białka od żółtek.
- 3
Białka ubij starannie na puch, a pod koniec miksowania dodaj cukier puder. Kontynuuj ubijanie składników, aż do momentu uzyskania sztywnej piany. Po odwróceniu miski masa powinna pozostać w tym samym miejscu.
- 4
Do ubitych białek dodaj żółtka i połącz, wykonując delikatne obroty rózgą kuchenną.
- 5
Następnie do masy dodaj proszek do pieczenia i mąkę pszenną. Suche składniki wsyp do miski, przesiewając je przez sitko. Zaraz potem wymieszaj całość. Ciasto powinno być jednolite, bez grudek.
- 6
Sporządzoną masę podziel na 2 porcje — jedna z nich powinna być większa. Dodaj do niej kakao i starannie wymieszaj. Do drugiej części ciasta (mniejszej) wsyp wiórki kokosowe i wymieszaj. Następnie przełóż ciasta do dwóch osobnych form.
- 7
Biszkopty piecz w nagrzanym piekarniku, kontrolując stopień wypieczenia. Polecamy wykonać test “suchego patyczka”. Po wbiciu wyjęty patyczek nie powinien być czysty, bez śladu ciasta.
- 8
Ciasta wyciągnij z kuchenki i ostudź.
- 9
Kakaowy blat ciasta wydrąż łyżeczką tak, żeby utworzyć rant z cienkim dnem. Wydrążony biszkopt pokrusz w dłoniach na mniejsze cząstki.
- 10
Umyj wiśnie, przełóż je do garnka i zagotuj z dodatkiem wody. Gdy owoce zaczną się gotować, do garnka dodaj kisiel rozpuszczony w niewielkiej ilości wody. Mieszankę gotuj, aż stanie się gęsta.
- 11
Gdy wiśnie przestygną, dodaj je na dno wydrążonego, kakaowego biszkopta, a następnie przykryj drugim blatem ciasta (z dodatkiem wiórek kokosa).
- 12
Żelatynę w listkach zalej odrobiną zimnej wody, a po chwili odciśnij nadmiar płynu i rozpuść, poddając kąpieli wodnej.
- 13
Zimną śmietankę kremówkę ubij, dodając cukier i śmietan-fix. Kiedy kremówka stanie się sztywna, dodaj czekoladę startą na tarce. Następnie połącz masę z rozpuszczoną żelatyną.
- 14
Kremową masę wyłóż na ciasto i utwórz kształt, przypominający kopiec.
- 15
Wierzch kopca kreta oprósz rozdrobnionym wcześniej ciastem kakaowym. Deser należy chłodzić w lodówce.
Zobacz także:
Lubisz eksperymentować w kuchni i poszukiwać nowych receptur na wspaniałe wypieki? Jeśli odpowiedziałeś twierdząco, przepis na kopiec kreta przypadnie ci do gustu. W recepturze proponujemy wykonanie wypieku z nietypowymi składnikami. Banany zamieniamy na przepyszne wiśnie bez pestek. W takiej wersji ciasto kopiec kreta zniknie z talerzy z prędkością światła. Smak deseru zaskoczy niejednego smakosza.
Zobacz także: Ciasto z gruszkami i budyniem to smaczny i efektowny deser dla całej rodziny
Kopiec kreta z wiśniami — jak przygotować wypiek w niebanalnej odsłonie? Porady i wskazówki
Kopiec kreta składa się z dwóch biszkoptów — jeden z kakao, drugi z wiórkami kokosowymi. Ciemne ciasto należy wydrążyć, a następnie pokruszyć na mniejsze cząstki i odłożyć na bok — kawałki kakaowego biszkoptu są niezbędnym elementem dekoracji deseru.
Do wydrążonego ciasta trafiają ugotowane wiśnie z dodatkiem kisielu wiśniowego. To urozmaicenie przepisu, którego nikt nie będzie się spodziewać. Następnie owoce pokrywamy drugim blatem ciasta, na wierzch wykładamy kremówkę i dekorujemy wypiek pokruszonym biszkoptem. Voilà — kopiec kreta inaczej gotowy do degustacji!