Wyborne carpaccio z łososia — doskonała propozycja wykwintnej przekąski

Carpaccio z łososia
Źródło: GettyImages

Składniki

Carpaccio z łososia

  • 3 sztuki Rzodkiewka
  • Kapary
  • 4 łyżki Oliwa z oliwek
  • Koperek
  • 6 plastrów Łosoś wędzony
  • 40 g Cebula czerwona
  • 1 sztuka Cytryna
  • Ser kozi

Przygotowanie

  1. 1

    Na płaskim, obiadowym  talerzu ułóż plasterki wędzonego łososia.

  2. 2

    Cytrynę sparz wrzątkiem, a następnie zetrzyj z niej skórkę, po czym wyciśnij sok. Możesz to robić ręcznie lub korzystając z wyciskarki do cytrusów. 

  3. 3

    W miseczce wymieszaj ze sobą sok oraz skórkę z cytryny wraz z oliwą z oliwek.

  4. 4

    Koperek opłucz, osusz, a następnie porwij rękoma gałązki na mniejsze kawałki.

  5. 5

    Rzodkiewki starannie umyj, osusz, a następnie odkrój niejadalne części. Pozostałość warzywa pokrój w cieniutkie plasterki. 

  6. 6

    Czerwoną cebulę obierz z łupin, po czym pokrój ją w cienkie pióra.

  7. 7

    Na kawałkach łososia ułóż przygotowane dodatki, tj. plasterki rzodkiewki, kawałki cebuli, gałązki koperku, pokruszony ser kozi oraz kapary. 

     

    Carpaccio z łososia bezpośrednio przed podaniem polej delikatnie sosem cytrynowym.

     

    Zobacz także: 

Smacznego

Oceń przepis
REKLAMA

Przeczytaj też