Wyborne carpaccio z łososia — doskonała propozycja wykwintnej przekąski
Carpaccio z łososia to specjał, który przypadnie do gustu wszystkim miłośnikom potraw rybnych. Najczęściej serwowane jest w formie przystawki poprzedzającej danie główne, jednak przysmak ten równie dobrze sprawdzi się podany na śniadanie lub kolację, przykładowo w towarzystwie świeżego pieczywa. Carpaccio z łososia przygotowane zgodnie z poniższą recepturą zawiera kapary, rzodkiewkę, ser kozi oraz doskonały dressing cytrynowy, które sprawiają, że smak dania na długo pozostaje w pamięci domowników oraz zaproszonych do ucztowania gości.
Składniki
Carpaccio z łososia
- 3 sztuki Rzodkiewka
- Kapary
- 4 łyżki Oliwa z oliwek
- Koperek
- 6 plastrów Łosoś wędzony
- 40 g Cebula czerwona
- 1 sztuka Cytryna
- Ser kozi
Przygotowanie
- 1
Na płaskim, obiadowym talerzu ułóż plasterki wędzonego łososia.
- 2
Cytrynę sparz wrzątkiem, a następnie zetrzyj z niej skórkę, po czym wyciśnij sok. Możesz to robić ręcznie lub korzystając z wyciskarki do cytrusów.
- 3
W miseczce wymieszaj ze sobą sok oraz skórkę z cytryny wraz z oliwą z oliwek.
- 4
Koperek opłucz, osusz, a następnie porwij rękoma gałązki na mniejsze kawałki.
- 5
Rzodkiewki starannie umyj, osusz, a następnie odkrój niejadalne części. Pozostałość warzywa pokrój w cieniutkie plasterki.
- 6
Czerwoną cebulę obierz z łupin, po czym pokrój ją w cienkie pióra.
- 7
Na kawałkach łososia ułóż przygotowane dodatki, tj. plasterki rzodkiewki, kawałki cebuli, gałązki koperku, pokruszony ser kozi oraz kapary.
Carpaccio z łososia bezpośrednio przed podaniem polej delikatnie sosem cytrynowym.
Zobacz także:
Przepis na carpaccio z łososia jest bardzo prosty i szybki w przygotowaniu. Mimo to potrawa prezentuje się niezwykle wykwintnie, zachwycając nie tylko kubki smakowe, ale i oczy jedzących. Dzięki temu carpaccio z łososia można serwować również podczas uroczystych przyjęć. Gwarantujemy, że zniknie ze stołu w mgnieniu oka.
To nie tylko smaczna, ale i bardzo zdrowa przekąska, która oferuje wiele wartościowych składników. Wielbiciele dań rybnych będą w siódmym niebie, jednak przysmak posmakuje także osobom, które na co dzień raczej rzadko sięgają po te produkty. Sposób podania i wygląd zakąski skusi niejednego sceptycznie nastawionego do niej smakosza. Pamiętaj, że sekretem udanego carpaccio z łososia jest świeżość składników — to gwarancja znakomitego smaku.
Zobacz także: Łosoś marynowany — przepis dla miłośników niebanalnych potraw
Jak przygotować carpaccio z łososia? Najlepsze porady i wskazówki
Składnikiem obowiązkowym carpaccio z łososia są oczywiście cienkie plasterki wędzonej ryby, natomiast pozostałe komponenty można dowolnie modyfikować. Przekąskę rybną najczęściej spotkać można przyprawioną sosem winegret, oliwą z oliwek oraz świeżo mielonym czarnym pieprzem. Ta podstawowa wersja mimo swojej prostoty jest niezwykle efektowna i smaczna. Zachęcamy jednak, aby puścić wodze fantazji i eksperymentować, wykorzystując bardziej unikatowe dodatki. Jedną ze znakomitych propozycji jest podanie carpaccio z łososia z liśćmi rukoli, pestkami granatu oraz ziarnami kolorowego pieprzu. Taką wersję można doprawić również sosem chrzanowym. Ostrzegamy, że jest to jednak odsłona dla miłośników pikantnych smaków.
Carpaccio z łososia przygotowane krok po kroku zgodnie z proponowaną przez nas recepturą prezentuje się niebywale atrakcyjnie. Z pewnością zwróci uwagę wszystkich domowników oraz przybyłych gości, a dzięki temu zniknie z talerzy w mgnieniu oka. Warto zwrócić uwagę na ilość zaproponowanych dodatków. Nie powinno ich być zbyt dużo, ponieważ mogą one stłamsić delikatny smak ryby. Carpaccio z łososia do chwili podania najlepiej jest przechowywać w lodówce. Dzięki temu przekąska zachowa świeżość, kuszący wygląd i będzie niezwykle orzeźwiająca.