Chrupiące chipsy z tortilli — doskonały pomysł na przekąskę

Chipsy z tortilli
Źródło: GettyImages

Składniki

Chipsy z tortilli

  • 100 g Masło
  • 2 sztuki Placki tortilli
  • 4 ząbki Czosnek
  • 40 g Parmezan
  • 2 łyżki Bazylia
  • 0.5 Łyżeczka Sól

Przygotowanie

  1. 1

    Wybrane wrapy podziel na 32 kawałki. Kształtem powinny przypominać nachosy, dlatego wykrawając ciasto, warto zwrócić uwagę, by chipsy posiadały trójkątny kształt.

  2. 2

    Rozpuść masło, a kiedy lekko przestygnie, wlej je do miseczki, a następnie dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek, starty parmezan (lub inny rodzaj sera), bazylię oraz sól. Do przypraw możesz dodać również inne dodatki, np. ostrą papryczkę w proszku. Teraz starannie wymieszaj zawartość naczynia.

  3. 3

    Chipsy z tortilli posmaruj starannie przygotowaną mieszanką składników, zwracając uwagę, by nałożyć ją równomiernie, z obu stron. Do tego zadania pomocny może okazać się pędzelek sylikonowy. Chipsy można ponadto zanurzać w przyrządzonej papce lub zanurzać je w niej. 

  4. 4

    Rozgrzej piekarnik do temperatury 160 st. C. W międzyczasie chipsy z tortilli przełóż na blaszkę, wyłożoną papierem do pieczenia. 

  5. 5

    Domowe nachosy piecz ok. 12-13 minut. Powinny stać się apetycznie rumiane i bardzo chrupiące. 

     

    Zobacz także:

Smacznego

Oceń przepis
REKLAMA

Przeczytaj też