Ptysie z kruszonką — słodki deser, który odmieni spotkania z bliskimi

Ptysie z kruszonką
Źródło: GettyImages

Składniki

Ptysie z kruszonką — ciasto parzone

  • 140 g Mąka pszenna
  • 4 Jajko
  • 70 g Masło
  • 1 szczypta Sól
  • 200 ml Woda

Kruszonka maślana

  • 100 g Mąka pszenna
  • 40 g Cukier
  • 80 g Masło

Nadzienie kremowe

  • 4 łyżki Cukier puder
  • 1 łyżeczka Pasta waniliowa
  • 1 litr Śmietana 36%

Przygotowanie

  1. 1

    Przed przystąpieniem do wykonywania przepisu na ptysie z kruszonką polecamy wyciągnąć jajka z lodówki. Powinny one ocieplić się do temperatury pokojowej.

  2. 2

    Do garnka dodaj masło, wodę oraz szczyptę soli i zagotuj podane składniki. Następnie wyłącz palnik, a do masy dodaj mąkę pszenną. Całość wymieszaj, posługując się łyżką drewnianą. Kiedy ciasto dobrze się połączy, raz jeszcze umieść garnek na palniku i podgrzewaj jego zawartość ok. 60 sekund. Po tym czasie masa powinna delikatnie odchodzić od dna naczynia.

  3. 3

    Przygotuj maślaną kruszonkę. W tym celu połącz masło razem z cukrem pudrem oraz mąką pszenną, starannie je zagnieć, a następnie podziel ciasto na dwie części, wykładając je na 2 arkusze papieru do pieczenia. Każdy kawałki powinien posiadać grubość ok. 3 mm. Kruszonkę umieść w lodówce i chłódź ok. 25-30 minut. 

  4. 4

    Rozgrzej piekarnik do temperatury 200 st. C, wybierając tryb góra-dół.

  5. 5

    Przygotuj papier do pieczenia i wyłóż nim blachę. Na arkuszu narysuj koła, każde o średnicy 6 cm. Pamiętaj o tym, by zachować odpowiednie odstępy, ponieważ ptysie podczas pieczenia będą rosnąć.

  6. 6

    Do schłodzonego ciasta parzonego dodawaj po 1 jajku, nieustannie mieszając masę za pomocą miksera. 

  7. 7

    Kiedy ciasto przybierze jednolitą konsystencję i ładnie się połączy, umieść je w cukierniczym rękawie (średnica 1,5 cm). Okręgi wyrysowane na papierze do pieczenia wypełniaj ciastem, wyciskanym z rękawa, formując z niego ptysie. 

  8. 8

    Wyciągnij z lodówki schłodzone ciasto kruche i wycinaj z niego okręgi, również o średnicy 6 cm. Następnie ułóż je na ptysiach.

  9. 9

    Przygotowane ptysie z kruszonką piecz przez 30 minut. Kiedy przybiorą złotego koloru, wyciągnij je z piekarnika i odstaw do ostudzenia. Następnie podziel je na połówki, przekrawając każdy w poprzek.

  10. 10

    Przygotuj kremową masę do ptysi z kruszonką. Zimną śmietanę ubijaj z dodatkiem pasty waniliowej oraz cukru pudru, aż do uzyskania zwartej masy. Krem umieść w cukierniczym rękawie i wypełniaj nim dolne partie ciastek, przykrywając odkrojoną wcześniej połówką. 

     

    Jeśli poszukujesz innego pomysłu na znakomity deser, polecamy przepis na rurki z kremem.

Smacznego

Oceń przepis
REKLAMA

Przeczytaj też