Jak zrobić sos sojowy? Od dziś nie musisz kupować go w sklepie. Przepis jest prosty

Domowy sos sojowy
Źródło: GettyImages

Składniki

Sos sojowy

  • 2 łyżeczki Melasa
  • 2 szklanek Bulion wołowy
  • 1 łyżeczka Sos rybny
  • 1 łyżka Ocet winny
  • 0.5 Łyżka Cebula w proszku
  • 0.25 Łyżeczka Czosnek granulowany
  • 1 łyżeczka Ocet balsamiczny
  • 1 Szczypta Sól
  • 1 Szczypta Imbir mielony
  • 1 łyżeczka Pieprz czarny mielony

Przygotowanie

  1. 1

    Na patelnię wlej ocet balsamiczny, bulion wołowy, a następnie dodaj melasę, cebulę w proszku, czosnek w proszku, sól, mielony imbir oraz czarny pieprz mielony. Postaw naczynie na palniku o średniej mocy i doprowadź sos sojowy do wrzenia.

  2. 2

    Gotuj roztwór przez 8 minut. Po tym czasie objętość sosu sojowego powinna się zmniejszyć o połowę. Następnie ściągnij patelnię z palnika i pozostaw mieszankę do przestudzenia. 

  3. 3

    Do przestudzonego roztworu dodaj sos rybny i wymieszaj podane składniki. Dopraw sos do smaku czarnym pieprzem mielonym oraz imbirem w proszku.

     

    Tak przygotowany sos sojowy przelej do szczelnego pojemnika i przechowuj zamknięty w lodówce.

     

    Zobacz także:

Smacznego

Oceń przepis
REKLAMA

Przeczytaj też