Jak zrobić sos sojowy? Od dziś nie musisz kupować go w sklepie. Przepis jest prosty
Sos sojowy to składnik doskonale znany każdemu miłośnikowi potraw azjatyckich. Współcześnie produkt ten można zakupić w niemal każdym sklepie spożywczym. Co ważne, równie chętnie wykorzystywany jest do doprawiania dań kuchni europejskiej, co tajskiej. Sos sojowy swój unikalny smak zawdzięcza procesowi fermentacji i składa się wyłącznie z 4 produktów. Specjał ten można przyrządzić także w domu, na bazie bulionu wołowego oraz starannie skomponowanej mieszanki przypraw.
Składniki
Sos sojowy
- 2 łyżeczki Melasa
- 2 szklanek Bulion wołowy
- 1 łyżeczka Sos rybny
- 1 łyżka Ocet winny
- 0.5 Łyżka Cebula w proszku
- 0.25 Łyżeczka Czosnek granulowany
- 1 łyżeczka Ocet balsamiczny
- 1 Szczypta Sól
- 1 Szczypta Imbir mielony
- 1 łyżeczka Pieprz czarny mielony
Przygotowanie
- 1
Na patelnię wlej ocet balsamiczny, bulion wołowy, a następnie dodaj melasę, cebulę w proszku, czosnek w proszku, sól, mielony imbir oraz czarny pieprz mielony. Postaw naczynie na palniku o średniej mocy i doprowadź sos sojowy do wrzenia.
- 2
Gotuj roztwór przez 8 minut. Po tym czasie objętość sosu sojowego powinna się zmniejszyć o połowę. Następnie ściągnij patelnię z palnika i pozostaw mieszankę do przestudzenia.
- 3
Do przestudzonego roztworu dodaj sos rybny i wymieszaj podane składniki. Dopraw sos do smaku czarnym pieprzem mielonym oraz imbirem w proszku.
Tak przygotowany sos sojowy przelej do szczelnego pojemnika i przechowuj zamknięty w lodówce.
Zobacz także:
Z pewnością zdziwienia nie wzbudzi fakt, że sos sojowy to jeden z najpopularniejszych składników kuchni orientalnej. Produkt ten jest kluczową przyprawą, odpowiadającą za wyjątkowy aromat azjatyckich specjałów. Wiele osób rozważa korzystanie z niego, dywagując czy sos sojowy jest zdrowy. Właśnie dlatego w poniższym tekście zamieściliśmy nie tylko sprawdzoną recepturę, ale i odpowiedź na to nurtujące pytanie.
Czy sos sojowy jest szkodliwy? Fakty i mity
Zdrowotność sosu sojowego to temat, wokół którego powstało wiele mitów. Jest to produkt kontrowersyjny, owiany złą sławą. Wiele osób zastanawia się, czy sos sojowy jest zdrowy — spieszymy zatem z wyjaśnieniem.
Sos sojowy to produkt o wysokiej zawartości sodu, który w nadmiarze jest szkodliwy dla osób zmagających się z wysokim ciśnieniem krwi. Tej grupie osób szczególnie rekomendujemy ograniczenie wspomnianego produktu. Na rynku aktualnie znaleźć można także sos sojowy o obniżonej zawartości sodu, który jest alternatywą wartą rozważenia.
Zobacz także: Najlepsza pasta sezamowa pod słońcem — sprawdzony przepis na tahini własnej roboty
Omawiana przyprawa obfituje w glutaminian monosodowy. Ta obcobrzmiąca nazwa sprawia wrażenie, że dip jest szkodliwy dla zdrowia. Bez obaw, MSG jest składnikiem legalnym oraz bezpiecznym. Ponadto kwas glutaminowy występuje naturalnie w niektórych produktach spożywczych, takich jak mięso, grzyby, czy owoce morza. Często składnik ten dodaje się do żywności jako wzmacniacz smaku. Jeżeli spożywasz sos sojowy z umiarem, nie powinieneś obawiać się jego negatywnego oddziaływania.
Sos sojowy jasny, a ciemny — jakie są różnice?
Na rynku dostępny jest zarówno sos sojowy jasny, jak i ciemny. Produkty te różnią się nie tylko kolorem, ale również smakiem. Sos sojowy jasny jest rzadszy, ale i bardziej słony. Rekomendujemy stosować ten specjał jako przyprawę do dań smażonych, drobiu oraz cielęciny. Sos sojowy ciemny dłużej podlega procesowi fermentacji, przez co jego konsystencja jest nieco gęstsza, natomiast smak — słodszy. Szczególnie polecamy komponować go z daniami duszonymi, mięsem wołowym oraz wieprzowym.
Gwarantujemy, że podążając za opisaną recepturą, przyrządzisz doskonały sos sojowy, który w niczym nie będzie odbiegać od oryginału.