Zupa azjatycka - smak orientu w Twoim domu
Zupa azjatycka jest bogata w smaku i bardzo aromatyczna. Zupa azjatycka z makaronem sojowym i kurczakiem zasmakuje zarówno domownikom, jak i gościom. Zupa orientalna ze względu na ilość składników wymaga od kucharza więcej czasu, niż np. polskie zupy, ale efekt wart jest poświęcenia. Zobacz przepis na zupę azjatycką z kurczakiem, makaronem i mleczkiem kokosowym.
Składniki
Zupa azjatycka przepis
- 200 g Filet z kurczaka
- 40 g Makaron vermiceclli
- 1 sztuka Marchew
- 0.5 Sztuka Por
- 2 ząbki Czosnek
- 3 Świeży imbir
- 2 łyżki olej
- 1 puszka mleczko kokosowe
- 1.5 litr Bulion drobiowy
- 2 łyżki Sos rybny
- 0.5 Sztuka Sok z limonki
- 1 sztuka Papryczka chili
- 2 łyżki Szczypiorek
- 0.5 Pęczek Kolendra
Przygotowanie
- 1
Pierś z kurczaka umyj w zimnej wodzie. Osusz za pomocą ręcznika papierowego i pokrój w kostkę. Posyp szczyptą soli i odstaw na bok.
- 2
Makaron vermiceclli ugotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Ugotowany makaron przelej zimną wodą i podziel na mniejsze części.
- 3
Marchewkę obierz i zetrzyj na grubych oczkach tarki. Czosnek i imbir obierz, posiekaj na drobno lub przeciśnij przez praskę (imbir możesz zetrzeć na cienkich oczkach tarki). Białą część pora umyj i posiekaj w półplasterki. Papryczkę chili posiekaj w kostkę.
- 4
Do rondla wlej olej, dodaj marchewkę oraz pora. Smaż przez 3 minuty. Dodaj czosnek i imbir. Wymieszaj.
- 5
Warzywa zalej bulionem, dodaj sos rybny. Zagotuj i dodaj kurczaka. Gotuj przez 10 minut. Dodaj sok z limonki, papryczkę chili. Wymieszaj i zagotuj.
- 6
Pod koniec gotowania dodaj mleczko kokosowe oraz makaron.
- 7
Zupę podawaj z posiekanym kolendrą i papryczką.
Zobacz także:
- Panang curry niewiarygodnie aromatyczne danie, które zrobisz w 20 minut
- Warzywa w tempurze, czyli szybka i smaczna przekąska w orientalnym stylu
- Raita rewelacyjny indyjski dip do drugiego dania lub przekąski
Co jest potrzebne do zupy azjatyckiej?
Zupa azjatycka przygotowywana jest z wielu składników, dzięki temu jest bogata w smaku. Smak zupy można modyfikować zgodnie z własnymi upodobaniami smakowymi. Pierś z kurczaka można zastąpić krewetkami, a makaron sojowy zastąpić makaronem ryżowym. Do zupy możesz dodać bulion drobiowy lub przygotować warzywny. Niezależnie od tego, na jakie składniki główne postawisz, nie zapominaj i nie pomijaj takich składników jak kolendra, mleczko kokosowe imbir i sos rybny. To te składniki nadają zupie orientalnego charakteru.
Jak zrobić smaczną zupę azjatycką?
Jeśli chcesz ugotować dobrą zupę azjatycką, sięgnij po produkty wysokiej jakości. Postaw na mięso lub krewetki dobrej marki. Mięso i krewetki muszą być świeże i jędrne. Warzywa muszą być zdrowe. Mleczko kokosowe powinno mieć jasny kolor (szare mleczko to oznaka złej jakości). W przygotowaniu zupy azjatyckiej liczy się kolejność gotowania poszczególnych składników, dlatego też trzymaj się przepisu. Dobra rada: jeśli dopiero zaczynasz przygodę z azjatyckimi smakami, ostrożnie dodawaj imbir, chili i sos sojowy. Jeśli natomiast lubisz ten smak, modyfikuj składniki i ich ilości zgodnie z własnymi preferencjami smakowymi.
Jakie przyprawy do zupy azjatyckiej?
Zupa azjatycka powinna mieć charakterystyczny smak i aromat. Jeśli chcesz uzyskać orientalny smak zupy, dodaj do niej mniejszą lub większą ilość kolendry, czosnku i świeżego imbiru. Smak zupy podbije także sos sojowy, słodki sos chili i sok z limonki.
Czy zupę azjatycką można mrozić?
Tak, zupa azjatycka nadaje się do mrożenia, najlepiej podzielić ją na mniejsze części i przelać do plastikowych pojemników ze szczelnym zamknięciem. Przed włożeniem zupy do zamrażarki należy ją wystudzić. Dobra rada: jeśli chcesz zamrozić zupę azjatycką, nie dodawaj do niej makaronu, ponieważ po odmrożeniu jego struktura ulegnie zmianie. Makaron dodaj dopiero po odmrożeniu zupy.