Zupa azjatycka - smak orientu w Twoim domu

Zupa azjatycka
Źródło: Shutterstock

Składniki

Zupa azjatycka przepis

  • 200 g Filet z kurczaka
  • 40 g Makaron vermiceclli
  • 1 sztuka Marchew
  • 0.5 Sztuka Por
  • 2 ząbki Czosnek
  • 3 Świeży imbir
  • 2 łyżki olej
  • 1 puszka mleczko kokosowe
  • 1.5 litr Bulion drobiowy
  • 2 łyżki Sos rybny
  • 0.5 Sztuka Sok z limonki
  • 1 sztuka Papryczka chili
  • 2 łyżki Szczypiorek
  • 0.5 Pęczek Kolendra

    Przygotowanie

    1. 1

      Pierś z kurczaka umyj w zimnej wodzie. Osusz za pomocą ręcznika papierowego i pokrój w kostkę. Posyp szczyptą soli i odstaw na bok.

    2. 2

      Makaron vermiceclli ugotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Ugotowany makaron przelej zimną wodą i podziel na mniejsze części.

    3. 3

      Marchewkę obierz i zetrzyj na grubych oczkach tarki. Czosnek i imbir obierz, posiekaj na drobno lub przeciśnij przez praskę (imbir możesz zetrzeć na cienkich oczkach tarki). Białą część pora umyj i posiekaj w półplasterki. Papryczkę chili posiekaj w kostkę.

    4. 4

      Do rondla wlej olej, dodaj marchewkę oraz pora. Smaż przez 3 minuty. Dodaj czosnek i imbir. Wymieszaj.

    5. 5

      Warzywa zalej bulionem, dodaj sos rybny. Zagotuj i dodaj kurczaka. Gotuj przez 10 minut. Dodaj sok z limonki, papryczkę chili. Wymieszaj i zagotuj.

    6. 6

      Pod koniec gotowania dodaj mleczko kokosowe oraz makaron.

    7. 7

    Smacznego

    Oceń przepis
    REKLAMA

    Przeczytaj też