Domowy sok z malin — naturalny sposób na poprawę odporności i dobre zdrowie

Domowy sok z malin
Źródło: Shutterstock/Kyselova Inna

Składniki

Domowy sok z malin

  • 350 g Cukier
  • 1000 g Maliny

Przygotowanie

  1. 1

    Maliny starannie przesortuj, usuwając zepsute i spleśniałe owoce, a następnie opłucz je na sicie, polewając zimną, bieżącą wodą. 

  2. 2

    Opłukane maliny umieść w rondlu i połóż garnek na palniku o średniej mocy.

  3. 3

    Owoce zasyp porcją cukru, a następnie zalej 0,5 szklanki wody. 

  4. 4

    Doprowadź roztwór do wrzenia, w międzyczasie regularnie mieszając miksturę. 

  5. 5

    Gdy owoce rozpadną się na drobne fragmenty, a cukier dokładnie się rozpuści, ściągnij garnek z palnika.

  6. 6

    Przygotuj miskę i umieść ją pod sitkiem kuchennym. Sitko wyłóż jałową gazą i napełnij sokiem. Odczekaj, aż cały płyn zleje się do przygotowanego pojemnika.

  7. 7

    Domowy sok z malin ponownie wlej do garnka i zagotuj. Skosztuj syropu, a jeśli nie jest on odpowiednio słodki, dodaj preferowaną ilość cukru i starannie wymieszaj składniki.

  8. 8

    Gdy domowy sok z malin zacznie wrzeć, przelej go niezwłocznie do wyparzonych butelek i szczelnie je zakręć. 

     

    Sok z malin pozostaw na blacie do wystudzenia, a następnie przechowuj w suchym i zaciemnionym miejscu. 

     

    Zobacz także: 

Smacznego

Oceń przepis
REKLAMA

Przeczytaj też