Surówka z młodej kapusty — klasyczny dodatek do Twojego obiadu

Surówka z młodej kapusty
Źródło: GettyImages

Składniki

Surówka z młodej kapusty

  • 1 główka Biała kapusta
  • 1 pęczek Koperek
  • 3 sztuki Marchew
  • 60 ml Olej roślinny
  • 30 ml Sok z cytryny
  • 0.5 Łyżeczka Sól
  • 1 łyżeczka Cukier
  • 1 szczypta Pieprz czarny mielony

Przygotowanie

  1. 1

    Kapustę przekrój na pół i usuń jej najbardziej zewnętrzne, odstające liście. Następnie starannie ją umyj, osusz, odkrój głąb kapusty, a jej liście poszatkuj w cienkie paseczki, najlepiej o długości ok. 3-4 cm.

  2. 2

    Marchewki umyj, obierz i zetrzyj na tarce o grubych oczkach.

  3. 3

    Koperek opłucz, delikatnie osusz i pokrój na drobne kawałki.

  4. 4

    Do przygotowanej miski dodaj poszatkowaną młodą kapustę, marchewkę i koperek, a także sok wyciśnięty z cytryny, sól, czarny pieprz mielony i olej roślinny. Wszystko dokładnie wymieszaj. Surówkę z młodej kapusty przechowuj w lodówce i podawaj z ulubionymi dodatkami, bądź spożywaj jako samodzielną przekąskę.

    Jeśli jesteś fanem lekkich sałatek, może zainteresować Cię także przepis na klasyczną surówkę z kapusty pekińskiej.

Smacznego

Oceń przepis

Przeczytaj też