Surówka z młodej kapusty — klasyczny dodatek do Twojego obiadu
Surówka z młodej kapusty to popularny dodatek do obiadów, który jest znany i lubiany na całym świecie. Jej przygotowanie zajmuje kilka chwil, a sałatka jest smaczna, bogata w łatwo dostępne i przystępne cenowo składniki spożywcze. Surówka z młodej kapusty jest lekko słodka, chrupiąca i soczysta, przez co zasmakuje nawet dzieciom. Koniecznie wypróbuj poniższy przepis na pyszną surówkę z młodej kapusty, a gwarantujemy, że zagości w Twojej kuchni już na stałe!
Składniki
Surówka z młodej kapusty
- 1 główka Biała kapusta
- 1 pęczek Koperek
- 3 sztuki Marchew
- 60 ml Olej roślinny
- 30 ml Sok z cytryny
- 0.5 Łyżeczka Sól
- 1 łyżeczka Cukier
- 1 szczypta Pieprz czarny mielony
Przygotowanie
- 1
Kapustę przekrój na pół i usuń jej najbardziej zewnętrzne, odstające liście. Następnie starannie ją umyj, osusz, odkrój głąb kapusty, a jej liście poszatkuj w cienkie paseczki, najlepiej o długości ok. 3-4 cm.
- 2
Marchewki umyj, obierz i zetrzyj na tarce o grubych oczkach.
- 3
Koperek opłucz, delikatnie osusz i pokrój na drobne kawałki.
- 4
Do przygotowanej miski dodaj poszatkowaną młodą kapustę, marchewkę i koperek, a także sok wyciśnięty z cytryny, sól, czarny pieprz mielony i olej roślinny. Wszystko dokładnie wymieszaj. Surówkę z młodej kapusty przechowuj w lodówce i podawaj z ulubionymi dodatkami, bądź spożywaj jako samodzielną przekąskę.
Jeśli jesteś fanem lekkich sałatek, może zainteresować Cię także przepis na klasyczną surówkę z kapusty pekińskiej.
Kapusta pojawia się na stołach Polaków przez cały rok. Wśród najbardziej popularnych odmian wyróżnić można białą, czerwoną, włoską, czy pekińską. W sezonie wiosenno-letnim na straganowych pułkach pojawia się także młoda kapusta. Stanowi ona doskonały dodatek do wielu dań, które ożywiają niejedną potrawę. Przykładem jej wykorzystania jest prosty przepis na surówkę z młodej kapusty.
Dlaczego warto przygotować surówkę z młodej kapusty?
Tytułowe warzywo, z którego przyrządzana jest surówka z młodej kapusty, jest bogate w wiele ważnych dla organizmu składników. Po pierwsze, jest bardzo dobrym źródłem witaminy C, jednak to nie wszystkie zalety młodej kapusty. Obfituje także w witaminy z grupy B, kwas foliowy oraz błonnik. Posiada właściwości wspierające działanie układu odpornościowego, wpływa na prawidłowy wygląd włosów, skóry oraz paznokci.
Poniższy przepis na surówkę z młodej kapusty zawiera także dużą ilość marchewki, której walory zdrowotne są już znacznie lepiej znane opinii publicznej. Jest ona przede wszystkim kojarzona z dużą zawartością beta-karotenu, pozytywnym wpływem na prawidłowy wzrok i stan skóry, a także działaniem przeciwoksydacyjnym.
Jak przygotować surówkę z młodej kapusty? Porady i wskazówki
Przepis na surówkę z młodej kapusty jest nie tylko smakowity, ale i niezwykle zdrowy. Nie traci na walorach smakowych podczas przechowywania w lodówce, można więc z łatwością przygotować ją z wyprzedzeniem. Przepis na surówkę jest sezonowy. Najlepiej smakuje wiosną i wczesnym latem, przygotowany z kapusty i marchewek. Surówkę można modyfikować poprzez dodatek pora, dymki lub cebuli, a nawet ogórka kiszonego — spowoduje to, że smak lekkiej przekąski stanie się jeszcze bardziej wyrazisty. W celu dodania surówce z młodej kapusty bardziej kwaskowatego charakteru recepturę można wzbogacić o dodatek tartych jabłek, najlepiej pochodzących z odmian o kwaśnym, lekko cierpkim posmaku.
Z czym podawać surówkę z młodej kapusty?
Smak surówki z młodej kapusty jest bardzo uniwersalny. Można ją serwować wraz z pieczonym, smażonym bądź gotowanym mięsem. Pasuje ona także do różnorodnych przepisów z grilla. Jeśli nie zależy Ci na tym, by przepis pozostał niskokaloryczny, surówkę z młodej kapusty można wymieszać z odrobiną majonezu. W takiej odsłonie sałatka idealnie pasuje do domowych wrapów, burgerów, a nawet tradycyjnych kanapek.