Ciasto jogurtowe ze śliwkami w 30 minut – koniecznie sprawdź ten przepis
Ciasto jogurtowe ze śliwkami to rarytas, którego nie może zabraknąć latem i wczesną jesienią w żadnym polskim domu. To pyszny, lekki sezonowy deser – idealny do kawy lub herbaty albo jak ktoś woli – kubka mleka. Mamy dla was błyskawiczny przepis na ciasto jogurtowe ze śliwkami, które przygotujecie w ciągu zaledwie 30 minut.
Składniki
Ciasto jogurtowe ze śliwkami
- 300 g Mąka pszenna tortowa
- 150 g Cukier puder
- 4 sztuki Jajko
- 150 g Jogurt naturalny
- 150 g Masło
- 2 łyżki Proszek do pieczenia
- 600 g Śliwki węgierki
Przygotowanie
- 1
Zanim przystąpisz do pieczenia ciasta jogurtowego ze śliwkami warto poznać proste triki, dzięki którym pieczenie będzie łatwiejsze. Po pierwsze, pamiętaj, aby przygotować sobie wcześniej składniki. Te, które trzymasz w lodówce wyjmij wcześniej, aby osiągnęły temperaturę pokojową przed połączeniem ich z pozostałymi produktami. Pozwoli to uniknąć zakalca. Po drugie, jeśli dodajesz do ciasta owoce, najlepiej obsypać je mąką ziemniaczaną. Dzięki temu sok z owoców nie wsiąknie w ciasto zmieniając jego konsystencję i strukturę.
- 2
Miękkie masło włóż do miski miksera i ucieraj je przez kilka minut do momentu kiedy zmieni się w puch.
- 3
Dodaj do masła cukier lub zamiennik cukru, najlepiej stopniowo – łyżka po łyżce i cały czas mieszaj mikserem. Po dodaniu całości cukru ubijaj masę jeszcze dwie minuty.
- 4
Do tworzącej się masy dodaj jajka. Najlepsze będą jajka średniej wielkości. Każde z nich wbijaj pojedynczo i ubijaj aż do połączenia składników.
- 5
W kolejnym kroku dodaj do masy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Mąkę najlepiej przesiać przez sitko wcześniej. Wymieszaj całość.
- 6
Masę wylej na blaszkę 24x24 cm lub tortownicy 24x25 cm. Dno blachy wyłóż wcześniej papierem do pieczenia i obsyp bułką tartą. Na wylane ciasto ułóż śliwki podzielone na połówki, pozbawione pestek.
- 7
Piecz w piekarniku nagrzanym do 175 stopni Celsjusza przez ok. 45 minut.
Ciasto jogurtowe ze śliwkami kojarzy się z beztroskimi i słodkimi chwilami. Jest pyszne, a przy tym lekkie. Nie znajdziesz w nim kalorycznych mas i dodatków. To puszyste, słodko-kwaśne ciasto, na które możesz skusić się z czystym sumieniem nawet będąc na diecie. Ciasto jogurtowe ze śliwkami według naszego przepisu ma zaledwie 235 kcal w 100 g, a więc naprawdę niewiele w porównaniu z innymi wypiekami czy słodyczami ze sklepów.
Atutem ciasta jogurtowego ze śliwkami jest nie tylko jego niska kaloryczność, ale także niska cena, szybki czas przygotowania oraz zawarte w nim składniki odżywcze. Same śliwki dostarczą ci takich składników mineralnych takich jak żelazo, magnez, potas, fosfor czy wapń. Mają też dużo błonnika, witamin z grupy B oraz witaminę C. Dodatkowo korzystnie wpływają na trawienie i wymiatają z organizmu cholesterol.
Ciasto jogurtowe ze śliwkami – przepis
Jak widać ciasto jogurtowe ze śliwkami to zdrowa przekąska, którą spokojnie możesz serwować na deser, a nawet jako drugie śniadanie czy podwieczorek. Kawałek 100 g ciasta jogurtowego ze śliwkami to solidna i sycąca porcja słodkości. W takim razie jak je przygotować?