Ciasto jogurtowe ze śliwkami w 30 minut – koniecznie sprawdź ten przepis

Ciasto jogurtowe ze śliwkami
Źródło: gettyimages.com

Składniki

Ciasto jogurtowe ze śliwkami

  • 300 g Mąka pszenna tortowa
  • 150 g Cukier puder
  • 4 sztuki Jajko
  • 150 g Jogurt naturalny
  • 150 g Masło
  • 2 łyżki Proszek do pieczenia
  • 600 g Śliwki węgierki

Przygotowanie

  1. 1

    Zanim przystąpisz do pieczenia ciasta jogurtowego ze śliwkami warto poznać proste triki, dzięki którym pieczenie będzie łatwiejsze. Po pierwsze, pamiętaj, aby przygotować sobie wcześniej składniki. Te, które trzymasz w lodówce wyjmij wcześniej, aby osiągnęły temperaturę pokojową przed połączeniem ich z pozostałymi produktami. Pozwoli to uniknąć zakalca. Po drugie, jeśli dodajesz do ciasta owoce, najlepiej obsypać je mąką ziemniaczaną. Dzięki temu sok z owoców nie wsiąknie w ciasto zmieniając jego konsystencję i strukturę.

  2. 2

         Miękkie masło włóż do miski miksera i ucieraj je przez kilka minut do momentu kiedy zmieni się w puch.

  3. 3

          Dodaj do masła cukier lub zamiennik cukru, najlepiej stopniowo – łyżka po łyżce i cały czas mieszaj mikserem. Po dodaniu całości cukru ubijaj masę jeszcze dwie minuty.

  4. 4

         Do tworzącej się masy dodaj jajka. Najlepsze będą jajka średniej wielkości. Każde z nich wbijaj pojedynczo i ubijaj aż do połączenia składników.

  5. 5

         W kolejnym kroku dodaj do masy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Mąkę najlepiej przesiać przez sitko wcześniej. Wymieszaj całość.

  6. 6

          Masę wylej na blaszkę 24x24 cm lub tortownicy 24x25 cm. Dno blachy wyłóż wcześniej papierem do pieczenia i obsyp bułką tartą. Na wylane ciasto ułóż śliwki podzielone na połówki, pozbawione pestek.

  7. 7

        Piecz w piekarniku nagrzanym do 175 stopni Celsjusza przez ok. 45 minut. 

Smacznego

Oceń przepis
REKLAMA

Przeczytaj też