Tort bezowy Pavlova z truskawkami
Jeden z najprostszych deserów, który mimo swojej prostoty rozbroi Cię fantastycznym smakiem. Zobacz jak przygotować tort bezowy Pavlova z truskawkami.
Składniki
Beza
- 150 g Cukier
- 2 łyżeczki Skrobia kukurydziana
- 4 Białko jajka
- 1 łyżeczka Ocet winny
- 1 łyżeczka Ekstrakt waniliowy
Owoce z bitą śmietaną
- 250 Śmietanka do ubijania
- 1 opakowanie Cukier wanilinowy
- 150 g Truskawki
- 1 łyżka Cukier puder
- 1 łyżka Sok z cytryny
Przygotowanie
- 1
Wsyp cukier do miski i dobrze wymieszaj go trzepaczką razem ze skrobią kukurydzianą.
- 2
Za pomocą miksera ubijaj białka, do momentu uzyskania półstałej konsystencji, a następnie stopniowo dodawaj cukier i skrobię.
- 3
Gdy z ubitych białek i cukru powstanie jednolity i połyskujący puch, do miski dodaj również ekstrakt waniliowy, ocet winny i lekko ubij wszystkie składniki.
REKLAMA - 4
Nanieś puch na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i za pomocą łopatki utwórz tort o wysokości od 5 do 7 cm.
- 5
Piecz bezę w piekarniku rozgrzanym do 120 st. C przez ok. 60 minut. Następnie wyłącz piekarnik, otwórz drzwiczki i pozwól bezie całkowicie ostygnąć.
- 6
W międzyczasie ubij śmietankę z cukrem wanilinowym. W osobnej misce przygotuj truskawki na tort bezowy. W tym celu zasyp je cukrem i skrop sokiem z cytryny. Delikatnie wymieszaj owoce i odstaw na ok. 15 minut.
- 7
Bitą śmietanę rozprowadź na powierzchni przestudzonego tortu bezowego. Następnie rozłóż na niej marynowane truskawki.
Zobacz także: