Tort bezowy Pavlova z truskawkami

Tort bezowy z truskawkami
Źródło: GettyImages

Składniki

Beza

  • 150 g Cukier
  • 2 łyżeczki Skrobia kukurydziana
  • 4 Białko jajka
  • 1 łyżeczka Ocet winny
  • 1 łyżeczka Ekstrakt waniliowy

Owoce z bitą śmietaną

  • 250 Śmietanka do ubijania
  • 1 opakowanie Cukier wanilinowy
  • 150 g Truskawki
  • 1 łyżka Cukier puder
  • 1 łyżka Sok z cytryny

Przygotowanie

  1. 1

    Wsyp cukier do miski i dobrze wymieszaj go trzepaczką razem ze skrobią kukurydzianą.

  2. 2

    Za pomocą miksera ubijaj białka, do momentu uzyskania półstałej konsystencji, a następnie stopniowo dodawaj cukier i skrobię.

  3. 3

    Gdy z ubitych białek i cukru powstanie jednolity i połyskujący puch, do miski dodaj również ekstrakt waniliowy, ocet winny i lekko ubij wszystkie składniki.

  4. 4

    Nanieś puch na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i za pomocą łopatki utwórz tort o wysokości od 5 do 7 cm.

  5. 5

    Piecz bezę w piekarniku rozgrzanym do 120 st. C przez ok. 60 minut. Następnie wyłącz piekarnik, otwórz drzwiczki i pozwól bezie całkowicie ostygnąć.

  6. 6

    W międzyczasie ubij śmietankę z cukrem wanilinowym. W osobnej misce przygotuj truskawki na tort bezowy. W tym celu zasyp je cukrem i skrop sokiem z cytryny. Delikatnie wymieszaj owoce i odstaw na ok. 15 minut.

  7. 7

    Bitą śmietanę rozprowadź na powierzchni przestudzonego tortu bezowego. Następnie rozłóż na niej marynowane truskawki.

     

    Zobacz także:

Smacznego

Oceń przepis
REKLAMA

Przeczytaj też