Kotlety z ciecierzycy

Kotlety z ciecierzycy
Źródło: GettyImages

Składniki

  • 1 szklanki Soczewica gotowana
  • 3 łyżki Woda z ugotowanej ciecierzycy
  • 1 sztuka Cebula
  • 1 ząbek Czosnek
  • 0.5 Szklanka Starta marchewka
  • 3 łyżki Mąka kukurydziana
  • 0.5 Pęczek Natka pietruszki
  • 0.5 Łyżeczka Kminek rzymski
  • 4 łyżki Olej rzepakowy

Przygotowanie

  1. 1

    Obierz cebulę i pokrój ją na małe kawałki. Posiekaj obrany czosnek lub przeciśnij go przez praskę. Oba składniki smaż na 1 łyżce rozgrzanego oleju, aż do uzyskania złocistego koloru.

  2. 2

    Do większej miski dodaj gotową ciecierzycę i połącz ją z zeszkloną cebulą i czosnkiem. Następnie dodaj posiekaną natkę zielonej pietruszki, po czym zblenduj całość na dość drobną masę. Uzyskany miks połącz z wodą z ciecierzycy, dodaj startą na drobnych oczkach marchew, kmin rzymski oraz mąkę kukurydzianą (możesz zastąpić mąka pszenną) i dokładnie wszystko wymieszaj.

  3. 3

    Zacznij formować kotlety z ciecierzycy. W tym celu pomocne okaże się delikatne zmoczenie dłoni wodą i lepienie kulek z masy warzywnej. Na samym końcu posyp je mąką i spłaszcz, żeby kotleciki nabrały kształtu niewielkiego sznycla.

  4. 4

    Rozgrzej olej rzepakowy i smaż na nim przygotowane kotlety z gotowanej ciecierzycy. Smaż je z obu stron, aż ładnie się zarumienią. Przed podaniem odsącz nadmiar tłuszczu, układając placuszki na ręczniku papierowym.

  5. 5

    Posiłek nadaje się dla dzieci już od 9. miesiąca życia.

    Zobacz także:

Smacznego

Oceń przepis
REKLAMA

Przeczytaj też