Kotlety z ciecierzycy
Kotlety z ciecierzycy smakują nie tylko dzieciom, ale i dorosłym. To doskonała porcja białka i cennych witamin, które dodadzą energii na dalszą część dnia.
Składniki
- 1 szklanki Soczewica gotowana
- 3 łyżki Woda z ugotowanej ciecierzycy
- 1 sztuka Cebula
- 1 ząbek Czosnek
- 0.5 Szklanka Starta marchewka
- 3 łyżki Mąka kukurydziana
- 0.5 Pęczek Natka pietruszki
- 0.5 Łyżeczka Kminek rzymski
- 4 łyżki Olej rzepakowy
Przygotowanie
- 1
Obierz cebulę i pokrój ją na małe kawałki. Posiekaj obrany czosnek lub przeciśnij go przez praskę. Oba składniki smaż na 1 łyżce rozgrzanego oleju, aż do uzyskania złocistego koloru.
- 2
Do większej miski dodaj gotową ciecierzycę i połącz ją z zeszkloną cebulą i czosnkiem. Następnie dodaj posiekaną natkę zielonej pietruszki, po czym zblenduj całość na dość drobną masę. Uzyskany miks połącz z wodą z ciecierzycy, dodaj startą na drobnych oczkach marchew, kmin rzymski oraz mąkę kukurydzianą (możesz zastąpić mąka pszenną) i dokładnie wszystko wymieszaj.
- 3
Zacznij formować kotlety z ciecierzycy. W tym celu pomocne okaże się delikatne zmoczenie dłoni wodą i lepienie kulek z masy warzywnej. Na samym końcu posyp je mąką i spłaszcz, żeby kotleciki nabrały kształtu niewielkiego sznycla.
REKLAMA - 4
Rozgrzej olej rzepakowy i smaż na nim przygotowane kotlety z gotowanej ciecierzycy. Smaż je z obu stron, aż ładnie się zarumienią. Przed podaniem odsącz nadmiar tłuszczu, układając placuszki na ręczniku papierowym.
- 5
Posiłek nadaje się dla dzieci już od 9. miesiąca życia.
Zobacz także: